用左3年的NB加RAM問題, 4gb-->8gb

早2日以為NB的連WIFI的上網卡壞左, 拎左去HP維修部, 等左2日check完機話無事, 再用佢個到WIFI又真係順
之後問開RAM的野, 佢話我部機最多可以加到8gb RAM(2條RAM槽), 而加只係4gb RAM, 其實加左分別大唔大
佢叫我去旺電, 黃金個D買, 買完返去維修部幫我裝, 等15-20分鐘就可以
佢叫我買4GB DDR3(1333mhz), 去買個時show埋部NB個作業系統比sales睇(下圖)

部機3年前大學展買, 好平3千幾, 想用多1年先換, 而加升級+RAM(上格價王check過, 2百幾蚊, 都ok), 其實4gb加到8gb真咪真好會D, 開多D網頁都無咁lag? 電腦白痴, 跪求高手請教, 大家點贂

用途: 文書, 上網, 睇片, 打廢game(個到食2gb RAM)

HDD換SSD效果更明顯

hokto 發表於 2015-9-19 01:16

我部機換OK? 有無詳細D資料?
價錢大約? 拎部NB去黃金個D叫佢幫我換? SDD好似有分幾多GB?

hokto 發表於 2015-9-19 01:16

換SSD

換SSD
vincentmcs 發表於 2015-9-19 02:21

有無詳細D資料? 我去google一下

OS幾多bit?32 就唔好加嘞。

唔好意思,睇唔到你已經posted張圖是64bit,咁就去task manager 睇下平時用咗幾多RAM。唔夠先買。換SSD是絕對好的,不過要clone disk 煩少少。

換ssd, 可以睇下部機有無support m2m2!!!

回覆 1# yunicetang

如果係文書用,
4G基本夠用。
其他師兄講得好啱!
如果唔需要太大的容量,
改用SSD係個極好的方案!

4g Ram夠, 換SSD單車變摩托~~~