[操作疑難] Acer Aspire V5-573G 今日買咗條單條8GB Ram 點知

今日心血來潮,買咗條AData單條 8GB,點知裝咗落去部notebook著唔到機。
其實有冇必技可以裝到?

DDR3 or DDR3L?

DDR3 or DDR3L?
luixyz 發表於 10/10/2015 23:38

Premier DDR3 1600 - PC3 12800

回覆 1# 風十三

你買錯ram, 要用低電壓1.35V ram,即係DDR3L

Premier DDR3 1600 - PC3 12800
風十三 發表於 2015-10-10 23:41

台灣01 果邊講要用DDR3L 1.35V 先有可能開到機,

你重要走去買A地它, 真係想佢著唔到機
http://community.acer.com/t5/201 ... failure/td-p/162881
外國網都好多人講ACXR 機bios 有bug 好挑RAM 食

回覆  風十三

你買錯ram, 要用低電壓1.35V ram,即係DDR3L
itpeanut 發表於 10/10/2015 23:57

我唔識,咁我而家應該買邊個牌子?

台灣01 果邊講要用DDR3L 1.35V 先有可能開到機,

你重要走去買A地它, 真係想佢著唔到機

外國網 ...
wgpoon 發表於 11/10/2015 00:17

咁我應該入手邊個牌子?

咁我應該入手邊個牌子?
風十三 發表於 2015-10-11 00:30

http://www.kingston.com/en/memor ... _V5_Series_V5-573xx

就算唔買某廠, 最好照spec 出, 如DDR3L, 1600 CL11 啦

就算唔買某廠, 最好照spec 出, 如DDR3L, 1600 CL11 啦
wgpoon 發表於 11/10/2015 00:35

咁真係瀨嘢!
我今日本來買KT $330
但見到Adata $299
所以瀨嘢

回覆 6# 風十三

其實買邊隻牌子無所謂,最更要係DDR3L 1.35V ram,唔識就帶埋部機去攪