[操作疑難] 用過FHD NB真係返唔到轉頭

最近入手了部美水Toshiba FHD NB,除了螢幕上網睇多好多,唔洗成日scroll,個Harman/kardon Speaker比較手機/iPAD還好很多,真後悔咁遲才轉IPS panel NB。

最近入手了部美水Toshiba FHD NB,除了螢幕上網睇多好多,唔洗成日scroll,個Harman/kardon Speaker比較手 ...
avdaemon 發表於 2015-11-8 22:26

FHD太粗糙了, 超碼都qhd先叫用得人

FHD太粗糙了, 超碼都qhd先叫用得人
jso77 發表於 2015-11-8 22:31

用QHD mon的Windows機反而係壞事, 因為好多程式都兼容唔到咁高ppi的mon, 搞到d icon好細.

色準係我買手提電腦最大既考慮

用QHD mon的Windows機反而係壞事, 因為好多程式都兼容唔到咁高ppi的mon, 搞到d icon好細. ...
kelvinhin 發表於 2015-11-8 22:43

平時上網及一般情況下用qhd絕對冇問題, 唔支援果陣就降去fhd, qhd有事都仲可以降, fhd就最多只能fhd, 所以建議買最少qhd, fhd已out

用過靚Mon的NB睇差Mon的NB就係垃圾

平時上網及一般情況下用qhd絕對冇問題, 唔支援果陣就降去fhd, qhd有事都仲可以降, fhd就最多只能fhd, 所 ...
jso77 發表於 2015-11-8 22:47

LCD 一降解像度等於食左屎. Win notebook 我都暫時最高只會揀 FHD.

Win 去到 win10 做 scaling 都未見明顯進步

可惜就算係 FHD ips, 個 mon 質素都只等於 desktop 的入門 cheap mon.

想要高對比度同廣色域, 難!

可惜就算係 FHD ips, 個 mon 質素都只等於 desktop 的入門 cheap mon.

想要高對比度同廣色域, 難! ...
Miipp 發表於 2015-11-9 06:53

我都覺,其實點解呢?手機mon都好過電腦mon喇

QHD 畫質雖好但耗電都幾係野, 睇片個陣最明顯, 差住電用還好