最平touch screen + IPS選擇

最平touch screen + IPS選擇有乜?
請提議

Notebook 就x220t

via HKEPC Reader for Android

好多低階 Tablet/Notebook二合一 既產品都有IPS touchscreen,好似ASUS T200, Acer Switch 10等等。

X220T 已經停產了, 唔想買2手

Notebook 就x220t

via HKEPC Reader for Android
gasketss 發表於 2015-11-14 09:10

好多低階 Tablet/Notebook二合一 既產品都有IPS touchscreen,好似ASUS T200, Acer Switch 10等等。 ...
leave 發表於 2015-11-14 09:48

唔想要反光, 睇得耐會好累

唔想要反光, 睇得耐會好累
wiz123 發表於 2015-11-14 18:47

幾乎所有touchscreen都係反光面

幾乎所有touchscreen都係反光面
leave 發表於 2015-11-14 18:50

即係重有邊幾部唔光面

即係重有邊幾部唔光面
wiz123 發表於 2015-11-14 19:14

Panasonic Toughbook有部分型號應該係非反光Touchscreen,但果D notebook唔係普通人用既,而且我懷疑果D係resistive touchscreen,唔係capacitive。

即係重有邊幾部唔光面
wiz123 發表於 2015-11-14 19:14

個層 touchscreen 玻璃可以做磨砂處理, 但成本會明顯高左, 消費級產品未必用得起. 而且玻璃的磨砂處理一般都做得無磨砂 LCD 偏光片 (anti-glare) 效果咁好.

另一種流行防反光做法係好似 macbook/ipad6 咁, 玻璃面加 AR 鍍膜 (斜望紫紫地色的), 減低表面反射率, 但只係減低左唔係減到零, 個燈影重會係度的, 唔會有磨砂偏光片咁的效果, 因為原理唔同. 磨砂偏光片係表面凹凸不平, 把燈影打散左.

重有第三種不流行的, 貼 AR/磨砂片, 但因為係膠, touch 用長遠會花.

簡單 d 講, 受制於成本/目前技術, 要唔反光都係用返 non-touch notebook 吧

個個消費者都好似樓主咁首要條件係平, 係格價競爭下, 好難有廠會出高成本的好野