[配件] Notebook RAM SODIMM 雙面 vs 單面 ?

想請教一個 notebook RAM concept 問題
---> 雙面 vs 單面

我幾月前為一部舊 notebook 加 RAM,
去到店先問我要  4GBx1 雙面定單面? 我一時都
唔知應該要邊個。 其實就算店個 RAM 貨單都(懶得)未必會特意寫明雙或單。
買錯左又冇得換,但唔買左插入去試
又唔知 motherboard 對唔對應到。 說明書亦冇講,
電話問機生產公司好似只話單面可以,雙面就唔擔保(---> 買左試過唔得就我自己損失)

因為舊機是幾年前的型號和底板。
所以安全起見,我貴了不少都買了單面唔要便宜很多的雙面。
跟住試過對應冇問題。(但我最終都唔知雙面插左會唔會 ok)

依家睇緊新 notebook, 亦預先 plan 未來幾年
加 RAM 問題 (等到 software 需求越大加上 RAM 價不斷下跌才考慮買)

概念問題 ---> 依家出d新機 notebook 係咪基本上都預左可以用雙面 RAM,
甚至 單面 RAM 已被淘汰可以不再理? 還是 雙面單面繼續各有各的
優缺點會繼續同時存在?

回覆 1# red_devil

上次我買RAM個Sales 話唔關雙面單面, 是MHz的原因, 1033MHz 是雙面, 1333 & 1600 是單面. 未必可以互用.

回覆  red_devil

上次我買RAM個Sales 話唔關雙面單面, 是MHz的原因, 1033MHz 是雙面, 1333 & 1600 是單面 ...
wongty 發表於 2015-11-18 09:29

謝意見,
依家新機用例如 DDR3L 1600, 甘即係只有單面,冇雙面?

買雙面與舊NB的兼容性會好D!

我反而聼講notebook雙面先得(試過core i5一代用雙面8gb ddr3 work)

回覆 5# askh22

我了解就係舊 CPU 用雙面, 新的用到單面都用單面.

不過而家又話DDR4, 我就唔識喇.

回覆  askh22

wongty 發表於 2015-11-18 15:03

想請教一個 notebook RAM concept 問題
所以安全起見,我貴了不少都買了單面唔要便宜很多的雙面。
red_devil 發表於 2015-11-18 01:30

所以覺得樓主俾sales呃

所以覺得樓主俾sales呃
askh22 發表於 2015-11-18 15:21

唔好意思,我剛找番出來多月前個 RAM 單據,原來講錯左,
我買的是較貴的 “雙面”(不是單面)。

所以我1樓講的問題情況全部不變,
只是單面和雙面我搞錯而寫調轉了。
搞亂埋大家唔好意思...........

但看來問題應該明白了。
未來 RAM 應該都是主要單面 ----> 因為 IC process 進步了,
同樣的 4GB RAM size 一面就 pack 好了,而不需要用曬2面吧,
起碼直到出 16GB x1, 32GB x1, 或許到時如果單面不夠pack IC,
就會公司又用番雙面吧。

看這公司貨單例子就是,
只有剩下極少數的 RAM 是雙面而必須要標明的,
沒標明應該都是單面了。
http://www.jumbo-computer.com/pricelist.aspx?id=4

回覆  askh22

wongty 發表於 2015-11-18 15:03

唔好意思,我剛找番出來多月前個 RAM 單據,原來講錯左,
我買的是較貴的 “雙面”(不是單面)。

所以我1樓講的問題情況全部不變,
只是單面和雙面我搞錯而寫調轉了。
搞亂埋大家唔好意思...........

但看來問題應該明白了。
未來 RAM 應該都是主要單面 ----> 因為 IC process 進步了,
同樣的 4GB RAM size 一面就 pack 好了,而不需要用曬2面吧,
起碼直到出 16GB x1, 32GB x1, 或許到時如果單面不夠pack IC,
就會公司又用番雙面吧。

看這公司貨單例子就是,
只有剩下極少數的 RAM 是雙面而必須要標明的,
沒標明應該都是單面了。
http://www.jumbo-computer.com/pricelist.aspx?id=4