大學機回家有咩要檢查??

早幾天拿了大學機
但當天太趕沒有開盒check機

回家後請問有什麼要檢查?? 他們說7天內有問題可以回去換

我十幾年都冇買notebook.  所以在此一問求專業意見~ 謝謝

落足眼力CHECK死點

落足眼力CHECK死點
CHK 發表於 2015-12-4 09:39

死點冇所謂啦, 就算依家冇遲D 都會有....

乜唔係有的話就可以一眼看到嗎?? 我記得會好明顯~~

死點冇所謂啦, 就算依家冇遲D 都會有....

乜唔係有的話就可以一眼看到嗎?? 我記得會好明顯~~ ...
陳生 發表於 2015-12-4 09:56

不過大學機冇咩所謂
3年保而且本身平左

你可以用INTEL BURN或OCCT煲返一個下晝機
唔輕機就冇問題
WIFI
BLUE TOOTH
各插頭
KEYBOARD全部KEY
喇叭

不過大學機冇咩所謂
3年保而且本身平左

唔輕機就冇問題
WIFI
B ...
CHK 發表於 2015-12-4 10:00

嘩原來要check咁多野架

???

<< Sorry 唔明! 不是電腦人 何謂煲返一個下晝機?? 用來check CPU??

得一兩點死點都冇得搞...拎上代理都唔會保

建議一定要即場開盒, 爆開埋 WINDOWS

前年買 Yoga, 爆緊 WINDOWS 時順便檢下機身, 至見到部機機身有問題(記得好似喺機身掉色, 白色機身好明顯), 啱啱旁邊有另一位買同一部機, 即刻比較仍部冇問題

同佢咃講, 開頭佢哋想過骨, 話部部都係咁.  但因旁邊另一部冇呢個問題.  最後唯有死死氣氣當 defect, 叫我多等一星期, 換另一部.

建議一定要即場開盒, 爆開埋 WINDOWS

前年買 Yoga, 爆緊 WINDOWS 時順便檢下機身, 至見到部機機身有問題( ...
kckong99 發表於 2015-12-4 16:08

其实外观问题我真系唔care....反正迟早都会花

CHECK HDD/SSD!!!!!!!!!!

用HD TUNE Scan一次HDD