日系將會嚟一次大整合

有報導指VAIO 會同東芝、富士通嘅電腦部門合併成立新公司,集各家之大成?

無用啦, 日系機已無特別賣點

回覆 2# Miipp

1200g內 12"-13" 連DVD ROM 一部正常使用可以去到7個鐘 左右既NOTEBOOK

DELL有無? HP有無? LENOVO有無? SAMSUNG有無?

咁多年都無出過 但日本機5-6年前已有 只係得日本內銷

你本身用開VAIO都唔識野 咁都無咩好傾...只要一爆開部機 睇一睇內臟 就知道就算係今年最新出DELL既XPS13系列個內部設計都基乎係無 根本無花心機去處理輕 薄 散熱之間既平衡 剩係一塊底板 插D組件上去就完事

所以今時今日 D NOTEBOOK個重量 仲係1KG以上既大關

回覆  Miipp

1200g內 12"-13" 連DVD ROM 一部正常使用可以去到7個鐘 左右既NOTEBOOK

DELL有無? HP有無?  ...
Sinair 發表於 2015-12-4 11:46

就算 apple 都係一樣, 唔覺 apple 特別針對 extreme o黎設計

合做一間公司 cut 成本 ?

回覆  Miipp

DELL有無? HP有無?  ...
Sinair 發表於 2015-12-4 11:46

重用 dvd? 所以咪執囉

而家 15W 的 U, 加粒 6-cell 電, 已超長氣. 唔係日系機專利

Xps13 係唔得, 同意的.

而家用緊 T440s, 整體滿意, 除左個低階 IPS mon. VAIO Z 後, 亦見唔到有邊部日系商務機有靚 mon

家下d機只係三文治一舊...無設計感可易...

用過Z117之後真係冇幾部NB係睇得上眼

回覆 6# Miipp

真係膠都廢事比
5-6年前計返14000HKD以內 你方會有BLU-RAY ROM比你?

即係用下腦都知 如果以佢地當時既技術及設計 用返宜家既HARDWARE 正常使用7個鐘以上真係無咩難度
(WITHIN 12"-13" 1KG左右 1080P MON)
但重點係肯定比宜家D 廢物ultrabook輕好多

1部無DVD/BLU-RAY ROM 仲要行SSD
都仲要比人地5-6年前有DVD ROM 行HDD既機重咁多g 根本就係食緊老本
如果唔係INTEL NV 出新野 真係睇唔出依幾年NOTEBOOK市場有咩進步 除左螢幕 USB3.0之外什至可以叫做大倒退

BTW IBM THINKPAD年代已經唔係講設計而係講用料 就技術黎講 佢部機內在真係無咩特別 更加唔好講外觀
比Len0v0接手左之後 除左小紅點真係已經無咩值得吹捧 當然 同市面上其他牌子既廢ultrabook比 都算好d

BTW2 上面竟然有人講APPLE