覺唔覺而家d notebook keyboard學晒macbook簡直係本末倒置?

如果你話13吋以下既nb位置所限小d key都叫做可以講得通,但而家連xps 15都跟macbook咁小key,經常用到既page up/down,home/end制明明完全位置係非常充足都唔整獨立key,唔好話15吋,根本13吋空間已非常充裕,但廠商偏偏又要學apple只能用組合鍵既方法先用到呢d常用既key,我覺得完全係本末倒置

係。特別係 thinkpad. 佢舊款既 keyboard 真係好好用。

Thinkpad keyboard 新舊各有各好.

係。特別係 thinkpad. 佢舊款既 keyboard 真係好好用。
happy_99 發表於 2016-1-7 21:13

原本部xps 15 4k mon我都相當有興趣,諗住用來做desktop replacement,但一睇個keyboard連page up/dn都冇,咁我打中文咪奶晒野?  大佬用到15吋應該唔會成日拿出街掛?  應該唔小人會用來取代desktop掛?  但連打字都咁麻煩點取代desktop啊?

Thinkpad keyboard 新舊各有各好.
Miipp 發表於 2016-1-7 09:19 PM

Preference for a 7 row keyboard was a strong winner.

http://blog.lenovo.com/en/blog/retro-thinkpad-survey-2-displays-keyboard/

想thinkpad快d出返7行鍵盤

原本部xps 15 4k mon我都相當有興趣,諗住用來做desktop replacement,但一睇個keyboard連page up/dn都冇 ...
jso77 發表於 2016-1-7 21:24

Page Up/Down係選字時跳上下頁?睇下有無得改做用加減號。

Page Up/Down係選字時跳上下頁?睇下有無得改做用加減號。
leave 發表於 2016-1-7 21:48

加號要按shift

我都覺...好麻煩

加號要按shift
KinChungE 發表於 2016-1-7 22:06

Sorry,我既意思係用 “-”同埋“=”(Backspace左邊果兩粒)