舊機x200加ram 問題

之前大學d機  得2GB  想加ram 2GB or 4GB  上網見話要雙面ram   但而家d雙面都只係一面4粒 chips 唔係8粒一面   唔知呢d得唔得 :giveup:
有冇ching 知?

via HKEPC Reader for Android

依家入門4g,
加到8g or 16g.
會更好d,.
當然要部機support 到。

依家入門4g,
加到8g or 16g.
會更好d,.
當然要部機support 到。
big_nature 發表於 2016-2-2 13:53

X200 max支援2 x 4GB
不支援2 x 8GB

X200 max支援2 x 4GB
不支援2 x 8GB
KinChungE 發表於 2016-2-2 13:55

我上網搵話咩新舊制程, 單雙面ram問題
驚買返黎用唔到ja

回覆 3# KinChungE

剛同位師兄bid左部T520,
Lenovo網頁spec.話只支持8G(4G*2)

ram本身係行1333Mhz,
但插左2條1600Mhz  4G,
都行到800同dual .

外國網就話支持到16G (8G*2)
如果得,都有興趣試下!

回覆  KinChungE

剛同位師兄bid左部T520,
Lenovo網頁spec.話只支持8G(4G*2)

ram本身係行1333Mhz,
...
big_nature 發表於 2016-2-2 14:09

Sandy Bridge係支援16GB
但係X200係Core 2 Duo, GS45 Chipset, 16GB一定唔得
就算X201一代i5 / i7一樣用唔到8GB x 2

回覆 7# KinChungE

只係好奇同身痕!
換16G會要成5舊水!

adata 同 transcend 聽講係 大舊, 用得到o個隻.

SSP 好多都話可以比HKD 50 試,

啱用收多 50, 唔啱 ...
albertli2ae 發表於 2016-2-2 14:16

無跟得咁貼
search過下都唔見先問