有冇咩靚MON電腦介紹?

買HQ既CPU又好似浪費左張DISPLAY

部DESKTOP壞壞地
唔打機,高清電影,睇相
NB買I7會好D?
會換SSD, 會用RAM黎BT,可能會加夠12GB RAM

自己睇中部ACER I5-6300H,但DISPLAY就浪費左....

預算$6000

無!無一部 notebook 有靚 mon. 甚至 desktop mon 都無部靚.

得 TV 有 SPVA 及 OLED

無!無一部 notebook 有靚 mon. 甚至 desktop mon 都無部靚.

得 TV 有 SPVA 及 OLED  ...
Miipp 發表於 2016-2-9 21:00

好似有OLED Notebook
不過唔係個個鐘意OLED
唔知Ching對靚mon定義係咩,但我覺得Notebook 1080p IPS已經好唔錯

好似有OLED Notebook
不過唔係個個鐘意OLED
唔知Ching對靚mon定義係咩,但我覺得Notebook 1080p IPS已 ...
gserli 發表於 2016-2-11 17:13

mon 靚唔靚有客觀定義, 不是我個人定的

最基本兩個參數係原生對比度及色域大小.

mon 靚唔靚有客觀定義, 不是我個人定的

最基本兩個參數係原生對比度及色域大小. ...
Miipp 發表於 2016-2-11 17:16

當然啦, 但係有D人覺得OLED味精色/易燒印/色衰

得 TV 有 SPVA 及 OLED  ...
Miipp 發表於 2016-2-9 09:00 PM

無?desktop無靚mon?你比唔比得起錢先?

托部電視出街睇最靚

supermeone 發表於 2016-2-11 21:48

我用緊 NEC 的 25.5" H-IPS, 個時買九千幾, 呢個係我最大筆直.
但呢 d 高階 IPS mon 都比廳部 Sony SPVA 秒殺左

Sony 個 d BMV trimaster EL 要一兩雞美金真係比唔起

supermeone 發表於 2016-2-11 21:48

我搵左幾年 desktop 靚 mon(民用級), 有咩正野我 miss 左記住提返我