最終買佐部 ASUS N552VX-FY089T

主要用黎在家打機執相剪片,行VM,需要一部高階少少既機,價錢預9k樓下,原本睇中Acer vn7 或者 Lenovo Y700,行佐高登二三轉,最後見到高登有一檔做緊新春優惠,買佐部 ASUS N552VX-FY089T,sales話易拆,換ram同ssd都容易啲,而且9000蚊有找,不過買佐後好似衝動佐少少!

config
i7 6700HQ
16GB DDR4
GTX 950 4GB ram
15" IPS 1080
1TB sata 7200rpm
Buleray
USB 3.1 / 3.0
HDMI
cardreader

跟機送 keyboard套,mouse,袋

請問屏幕是鏡面還是霧面?

請問屏幕是鏡面還是霧面?
cccat01 發表於 2016-2-13 20:34

霧面不反光

霧面不反光
monica.chiu 發表於 2016-2-13 21:32

Thanks!

回覆 1# monica.chiu

先前都有睇過尼部!

但有D唔鍾意佢keycap銀色!
加上月底到台灣出差!
睇下台灣乜價先!?
(睇過一部差不多款,冇blueray輕D)
同有冇新款出!

用落都係鏡面好D
洗手間 發表於 2016-2-14 09:05

視乎你背後有冇光源

如背後有窗或燈就唔掂

喺室外放在大脾上用亦唔掂

反射光令你好辛苦  

回覆  monica.chiu

先前都有睇過尼部!

但有D唔鍾意佢keycap銀色!
加上月底到台灣出差!
睇下台灣乜價 ...
big_nature 發表於 2016-2-14 08:59

我都係鐘意黑色面。

視乎你背後有冇光源

如背後有窗或燈就唔掂

喺室外放在大脾上用亦唔掂

反射光令你好辛苦   ...
imax 發表於 2016-2-14 10:49

我都係咁話,我之前個部係光面,成日都反光,要就來就去好煩。

各師兄我今日想買M.2 比部機,我知道個長度尺寸是22mm x 80mm,但係睇番佢啲針腳係唔同,咁究竟買邊隻先啱?
同埋邊隻效能會好D?
http://www.amazon.com/Samsung-Se ... -NVMe/dp/B01639694M

http://www.amazon.com/Samsung-85 ... 5426137&sr=1-17