[開箱] 日本入手 Panasonic Let's Note RZ5 輕量手提電腦 開箱

一直想搵一部細細部, 輕巧ultrabook , 最理想~1kg
因為需要大mon, 10"左右已經夠用
工作上經想要用VGA,. LAN port 等, 最想搵有埋呢兩個port的機, 唔使帶多個adaptor 出街
近排有考慮過thinkpad x1, asus ux305, samsung 9, 甚至水貨NEC/Lenovo Lavie Z, tablet 例如Surface Pro4 等. 但都唔係好合心水
要求 規格 (除左硬件, 仲要夠port位) ~ 重量 > 價錢

不嬲都無留意日系手提電腦的我, 機緣巧合機留意到日本Panasonic Let's Note 的RZ 系正合我心意
曾經考慮過舊一代的RZ4 同新一代的RZ5
係香港搵過一輪代購或者水貨入口都係天價, 台灣的亦更天價
正想放棄之際咁岩係日本見到以下呢部RZ5, 就諗住搏一搏入手
日本原價 ~港幣值$10000
最後呢部連運費, 如果買多3條256SSD都仲有找

---------------------------------------------------------
EMS 前後 2日就到手, 因為送貨當日屋企無人, 唯有親自去郵局接佢
打開大箱見到今日買的 CF-RZ5CDDPR, 為2015年秋冬最入門的RZ5 (事後同2016春季的比較, 2016的只係多左個office)\

箱內就只有一部機, 同一盒配件

配件箱內有說明書, 保用証, 電池, 火牛, 電源線, 同一個代替電源線的插頭

開機後預載的係Win10 Home 日文版, 配10.1吋16:10 WUXGA IPS屏, 官方表示已有防反光保護面, 可以安心督
或者128GB SSD 真係唔係幾夠用, 減去recovery, os等, 可用的只有77GB 左右

底面都係輕量化, 薄型合金機身
不連電池時 只有549g, 連電池時都只係~742g, 火牛有~172g

左邊機身: VGA, 3.5mm audio out, USB 3.0, Vol+-, Wireless on/off
右邊機身: USB 3.0 X2 (其中一個可作充電), LAN, SD card reader, HDMI

官方尺寸: 幅250mm × 奥行180.8mm × 高さ19.5mm (突起部除く)
----------------------------

暫時comment:

優點:
- 輕巧, 纖薄
- 齊絕大部份port位, VGA同HDMI 同時有 (近年用過幾部ultrabook 都無或者可能係MiniDP), USB3.0 有3個
- 有實體wireless on/off, vol鍵
- 有card reader
- 可反mon 使用touch screen, 方便睇文件, pdf等
- 拆機底換ssd 雖然要拆好多口羅絲, 但拆晒就可以即刻打開, 唔使用野撬開, 好簡單

缺點:
- 不能加RAM
- 只能用 M.2 2280 SSD, 成本比高
- 128 GB 真係唔夠用 (不過最經濟model, 其實買時已經知)
- 日文keyboard layout 唔同, 一d 時間習慣, ; 白色keyboard 加唔到中文字 (我自己就唔需要), 而且RZ5 未有國際版所以無英文keyboard
- 只有 USB3.0 重裝Win8 以前的OS 會麻煩少少
- 重裝Windows 有好多Driver, SW 要裝
- 10吋 16:10 mon 可能對部份人黎講太細
-

要換SSD 同reload 個WIn7 for 工作, 講到呢到先..................
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

部機有幾厚?
Ssd用m2?

部機有幾厚?
Ssd用m2?
Arcadia 發表於 2016-3-19 23:16

全厚度19.5mm (官方數字), 機新厚度~11mm

用M.2 SSD

panasonic 正野, 輕得黎手功唔錯, 電又勁
我用緊S8 (C2D, 12吋有ROM)

panasonic 正野, 輕得黎手功唔錯, 電又勁
我用緊S8 (C2D, 12吋有ROM)
Frings 發表於 2016-3-19 23:54

當年用過一下J10 已經覺得好正
本來想搵SX5, 不過諗諗下rom 依家都係好少用

請問幾多錢

10.1インチ CPU:Core m3 6Y30(Skylake)/900MHz/2コア SSD容量:128GB メモ
最安価格(税込):¥131,714

行 i3............
都 成 皮 野 ......... ........

thx

請問幾多錢
skywalker1010 發表於 2016-3-20 00:06

10.1インチ CPU:Core m3 6Y30(Skylake)/900MHz/2コア SSD容量:128GB メモ
最安価格(税込):¥131,714

...
ef-9 發表於 2016-3-20 00:09

如果按日本最平要¥131,714 , 前後真係要成萬, 呢個價我都唔捨得
所以今次好彩唔使咁貴就買到

RZ5 無M7, 只有M5 同M3,
M5 最入門跟256gb ssd + 8gb ram, 2015 款依最平都近¥210,000, 2016款去到¥230,000

如果按日本最平要¥131,714 , 前後真係要成萬, 呢個價我都唔捨得
所以今次好彩唔使咁貴就買到

RZ5 無M ...
prowede 發表於 2016-3-20 00:13

平心論. 架仔野真係不嬲唔平
但panasonic 我覺得係有心

香港比較近磅的應該得samsung 9, 但仲係行i5 (係今年新機都仲係i5), 不過係叫256 ssd同8gb ram
無touch, 無lan ,得2 usb

舊年去日本旅行見過mx, sx, rz系, 真係覺得人地有heart

1分錢1分貨!