想買部nb比屋企人學下電腦 筆值三千

都係比佢上youtube, 玩下google map, 捉下棋
mon要大過14" 最好有full hd
想要dell 不過會超budget或者得低清mon
請問有冇介紹?

full hd應該唔會呢個價位... 買ipad 可能好d

低清mon 先適合老人家。 字大大。 越低字越大。

full hd應該唔會呢個價位... 買ipad 可能好d
s.friday1004 發表於 2016-4-4 10:02

ipad 可以學電腦?  apple 真係萬能

回覆 4# ok.

上youtube, 玩下google map, 捉下棋
咁樣叫學電腦?

搵部surface3囉

搵部surface3囉
原明 發表於 2016-4-9 13:58

agree
唯一一部可接受嘅平機,之後自己駁個cheap keyboard就得。
除左呢部之外,都係乖乖地砌desktop啦,平notebook好多都垃圾

via HKEPC Reader for Android

低清mon 先適合老人家。 字大大。 越低字越大。
chenght 發表於 2016-4-8 20:43

高清Mon都可以通過調高DPI黎放大D字,個效果會好過低清Mon。不過對老人家黎講,高清低清分別都唔大。

高清Mon都可以通過調高DPI黎放大D字,個效果會好過低清Mon。不過對老人家黎講,高清低清分別都唔大。 ...
leave 發表於 10/4/2016 10:42 AM

不少軟體改dpi會變形。 windows 個改dpi設定差過osx好多

不少軟體改dpi會變形。 windows 個改dpi設定差過osx好多
chenght 發表於 2016-4-10 12:03

以前我都試過有部分軟件改完dpi會走位/變朦,不過後來改左一下settings,自此之後唔覺有呢個問題(除左硬係要別樹一幟即Google Chrome)