輕薄motebook決擇

因工作關係需要用到notebook,想要部做到文書同畫到autocad既機。
Budget~10000
目標:13吋mom
8gb ram
6gen intel cpu
256/512gb ssd
因為要拎黎拎去,都想輕d
暫時睇中samsung notebook 9同dell xps 13
Samsung 就夠輕但個mon好似幾味精下
Dell 就重d,其他方面好似都幾好
因為未用過notebook,唔係好知各牌子子touch pad個指令係點(例如兩隻手指上下郁=滑鼠個滾輪)希望會多d呢類既野,方便d

Samsung個型號係900X3L-K06
i7-6500u
HD520
8GB LPDDR3 1866
512SSD

Dell就係XPS13-D5508H
i5 6200U
HD520
8GB LPDDR3 1866
256PCIe SSD
via HKEPC Reader for Android

因為未用過notebook,唔係好知各牌子子touch pad個指令係點(例如兩隻手指上下郁=滑鼠個滾輪)希望會多d呢類既野,方便d
ben24682004 發表於 2016-4-10 16:35

呢方面主要取決於touchpad係邊個廠商製造,大部分都係Elan或者Synaptics。個人就覺得兩者功能上差唔多,大部分都係同Windows 10既設定一致(http://windows.microsoft.com/en- ... ures-for-windows-10),touchpad driver入面亦會有部分選項俾你自己設定。

揀touchpad主要睇佢夠唔夠順滑、靈敏、準確,至於功能方面真係分別唔大。

唔好買有touch果隻,用返普通FHD好D
個人好怕鏡面

唔好買有touch果隻,用返普通FHD好D
個人好怕鏡面
ettommy123 發表於 2016-4-10 17:16

Non-touch都有分磨砂面同鏡面。低階touchscreen反光確實比較勁,因為air gap好大。高階touchscreen我就覺得同non-touch鏡面mon差唔多。

如果樓主未用過touchscreen notebook,都可以試下。我個人就好鍾意touchscreen,好方便,但呢到亦有師兄對touchscreen好反感。

我諗樓主都係fulfil左佢其他requirements再考慮touchscreen啦。

我的情況同樓主差不多, 只差沒有咁多Budget

其實獨顯對寫AUTOCAD(2D), 有無幫助呢?

師兄們, THANKS

我的情況同樓主差不多, 只差沒有咁多Budget

其實獨顯對寫AUTOCAD(2D), 有無幫助呢?

師兄們, THANK ...
benllp 發表於 10/4/2016 08:10 PM

佢寫有
https://knowledge.autodesk.com/s ... ion-in-AutoCAD.html

撇除touch screen同touch pad的話,
大家覺得samsung部notebook 9好定dell部xps13好,或者有冇其他建議

回覆 7# ben24682004
我用過一次Samsung耶已經唔想再用佢
比我會選擇XPS 13

回覆  ben24682004
我用過一次Samsung耶已經唔想再用佢
比我會選擇XPS 13
sunnykoomos 發表於 2016-4-11 20:36

我用過Samsung嘅tablet同埋睇埋其他人講嘅嘢已經將呢個品牌ban出宇宙

佢寫有
sunnykoomos 發表於 2016-4-11 01:14

多謝師兄, 有學到野了, THANKS