[開箱] [不專業開箱文] MeeGoPad T07 4GB RAM 32GB Windows10 Cherry Trail x5 z8300

前言: 小弟第一次海購, 睇中Compute stick好耐, 礙於冇經驗, 連咩叫集運/代運/轉運, 之前連俾錢通通都唔識, 直至開post請教晒CHING們 (係呢度 新手上Amazon/美亞/森林 海購/網購疑問or常見問題, 就膽粗粗試下上美亞/森林/亞馬遜, 淘隻compute stick 番黎, 結果…隻野無令我失望, 成個運貨拎貨過程都十分順利 (運費抵都唔信).
好, 即刻去片

真. 包裝盒

第一次海淘, 第一次用轉運, 好多既第一次, 係呢個時刻完成了

開盒了!!!

盒內配件全家福大合照

正面照

正面近照

底部照

左側

右側

簡體manual, 其實國內都有賣, 但無4GB呢個model, 好野留番出口是常識...吧?

建議大家順便加張sd card, 我呢張係sandisk 128GB UHS-I

原裝係兩腳插, 自己買多個萬能多USB插, 留意power output要 5V, 1.3A, 好似係.

隻compute stick得兩個usb ports, 自己買個usb hubs, 留意唔好連太多野, 隻stick既Watt 數得5W, 好似係

呢隻hubs可以插多張sd card, 唔怕唔夠位用

開機圖

開機,英文, 自己係"設定", 或者"控制台"轉番中文

一開機得番12GB, 仲要我自己del左hiberli.sys 同虛擬記憶體

大家期待既spec, 4GB RAM, Cherry Trail Z8300

一目暸然唔洗入控制台搵 windws 10抵讚

方便同手機互send檔案

開住N個apps,邊睇youtube 1080p 無問題

windows 10個Store唔再係垃圾, 好多野可以down, 俾大家睇睇windows 10既速成, 終於似番樣

multitask, 多工無問題

人生第一次海購X開箱POST就此結束, 多謝CHING之前熱心回覆

前言: 小弟第一次海淘, 睇中Compute stick好耐, 礙於冇經驗, 連咩叫集運/代運/轉運, 之前連俾錢通通都唔識, ...
hgc31140 發表於 2016-5-14 21:42

有2G, 4G 吧
    https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.eSwqWe#detail

前言: 小弟第一次海淘, 睇中Compute stick好耐, 礙於冇經驗, 連咩叫集運/代運/轉運, 之前連俾錢通通都唔識, ...
hgc31140 發表於 2016-5-14 21:42

去外國賣就唔好叫淘.... 仲以為買山寨野
網購, 或者海購. 個觀感好好多.

去外國賣就唔好叫淘.... 仲以為買山寨野
網購, 或者海購. 個觀感好好多. ...
556556bt 發表於 2016-5-14 23:41

都唔知邊個咁自我中心諗海淘呢個命
人地淘佬都不過係叫全球購

都唔知邊個咁自我中心諗海淘呢個命
人地淘佬都不過係叫全球購
kumamon2015hk 發表於 2016-5-15 12:41

淘字,給人印像有個地域局限性~出不到一個門,叫國門。 
好似D人落黎香港, 都唔會叫港淘?!