求11.6吋左右notebook,平常使用

平常使用,要11.6吋左右,邊部ok?
預算$3~5000
可自己加ram和換ssd

可以參考下
Inspiron 11 3000系列 (3162) 筆記型電腦
有4gb ram 128 ssd $2999

何謂平常使用? 人人定義唔同喎

而家既NB可以換得ssd就好多部都可以, 但換得ram既已經好小尤其你搵細部既nb

何謂平常使用? 人人定義唔同喎

而家既NB可以換得ssd就好多部都可以, 但換得ram既已經好小尤其你搵細部既nb ...
jso77 發表於 2016-5-24 11:23

而家d notebook唔俾換ram焊死哂?
家用,唔打機,睇片
由acer 1410時代想轉過來,當時可以自己加到8GB ram

而家d notebook唔俾換ram焊死哂?
家用,唔打機,睇片
由acer 1410時代想轉過來,當時可以自己加到8GB ra ...
gl5900as 發表於 2016-5-24 11:33

係, 而家好多機ram都係焊死冇得換

如果你既用途又想用返11.6吋既size, 5k budget, 可以考慮出面有位師兄開箱既yoga 700, 雖然冇得換ram但部機有8g ram應該夠晒你用了

係, 而家好多機ram都係焊死冇得換

如果你既用途又想用返11.6吋既size, 5k budget, 可以考慮出面有位師 ...
jso77 發表於 2016-5-24 11:42

唔一定要fix死11.6吋既
如果放寬少少11.6吋以上有乜選擇先

唔一定要fix死11.6吋既
如果放寬少少11.6吋以上有乜選擇先
gl5900as 發表於 2016-5-24 12:01

唔知道上一代thinkpad x250五千蚊買唔買到, 如果買到既話我相信係最佳選擇, 可換ram同ssd

唔知道上一代thinkpad x250五千蚊買唔買到, 如果買到既話我相信係最佳選擇, 可換ram同ssd ...
jso77 發表於 2016-5-24 12:11

single ram slot

single ram slot
KinChungE 發表於 2016-5-24 12:16

single ram slot都叫做換到ram先啦, 好過焊死啦

回覆 9# jso77

你係咪想講有得升級16GB RAM
http://www.amazon.com/Intelligen ... -B15E/dp/B00UM9NMDQ

X250 有可能升級到~
http://x250.net/thinkpad/x250_memory/