[開箱] [終於搵到] ASUS Chromebook Flip

[Updated - 2016.06.19]

Chromebook Flip 成為第一台收到 Google Play Store 既 Chromebook!

-----
一直都想有部 gadget, 可以用一個普通大小嘅 messenger bag / backpack 就拎到出街, 坐長途車 / coffee shop 等人時可以舒舒服服咁上網, 同埋隨時 VPN 返公司做下野咁:

1. 夠輕便, 理想為 1 KG 以下 -- 日日拎出街, 太重長遠會好大負擔
2. 夠薄 -- 日日拎出街, 要簡單咩袋都放得入就不能太厚
3. Mon size 要適中, 理想為 10" -- 細過呢個 size, 好難睇得舒服
4. 使用時間要夠長 -- 唔想有日冇叉到電, 第二日就要就住用
5. 開機要夠快 -- 有時都係想上網 check 啲嘢, 吓吓開機關機要等, 唔夠爽
6. 有實體 keyboard -- VPN 返公司做野 keyboard 不可少
7. 靚 -- 所以唔考慮強國機 XD
8. 平 -- 上網娛樂吓打發吓時間, 唔想太高消費

之前用部官翻 iPad mini 2 配藍芽 keyboard, 都唔錯, 但用 iOS 配 keyboard 始終唔順手, 想 scroll 下網頁都拎隻手去 touchscreen, 而且藍牙 keyboard 又要叉電又要配對, 比較麻煩。

所以就著手去搵替代品, 終於 [可以用終於] 搵到部 fit 哂我以上 8 項要求嘅 gadget, 就係 ASUS Chromebook Flip 喇:

1. 夠輕便, 理想為 1 KG 以下 >> 0.89 KG only
2. 夠薄 >> 15.6 mm only
3. Mon size 要適中, 理想為 10" >> 10.1" WXGA (1280x800)
4. 使用時間要夠長 >> 2 Cells 31 Whrs, 9 hr battery life
5. 開機要夠快 >> boot in 2 seconds
6. 有實體 keyboard >> and convertible!
7. 靚
8. 平
9. 翻轉個 keyboard 仲可以係地鐵當 tablet 用!

自問少打機, 打都係手機 game 已滿足, 所以基本上一個簡單嘅 Chrome OS 已經滿足我日常需要有多, 唯一不足係 resolution 唔夠高 (1280 x 800), 如果唔係, 對於我黎講就 perfect 了。

好, 曬圖:

Asus T100都ok呀

幾錢呀?水定行?

師兄你用緊?
rockchip u,ok?
播youtube720p 順嗎?

支持開箱文
幾多RAM? Rom?
開apps 快唔快?

個resolution... ...

Asus T100都ok呀
poontat2000 發表於 2016-5-24 18:26

都 OK, 不過都係差少少, 連 dock over 1 KG 了, 而且唔夠 flip 薄

幾錢呀?水定行?
Mrcheng 發表於 2016-5-24 19:12

水, below HKD $1500

師兄你用緊?
rockchip u,ok?
播youtube720p 順嗎?
Vhalan 發表於 2016-5-24 19:16

係, 相中部機就係我的, 以 chromebook 黎講, Rockchip 呢粒 U 比 Celeron 更高效: https://www.youtube.com/watch?v=iEAFy03FCQ4, 播 1080P 都順~

支持開箱文
幾多RAM? Rom?
開apps 快唔快?
jpcjpc 發表於 2016-5-24 19:30

4GB ram, 16GB rom, 快, 順