[操作疑難] 在台灣 買筆電選擇(己爬文) 急

小弟在台灣讀書,舊notebook壞左,想係台灣買部新,budget 大約5000-6000
主要作一般文書處理,上網(多開),睇戲(清,順)

爬過文 係個價錢大約可以買到ausu ux305 or thinkpad L560等型號

請問買邊部好?或者有其他牌子型號選擇,謝謝!

剛查了一下台灣asus價錢
原來6000買不到i5.的型號,只能買到m3
請問m3比i5差很多嗎

剛查了一下台灣asus價錢
原來6000買不到i5.的型號,只能買到m3
請問m3比i5差很多嗎 ...
kewell86 發表於 2016-6-3 14:37

M3係i3不如

回覆 2# kewell86

m3設計比超輕NB或平板, 用電低因此效能都低, 但一般文書上網睇戲都冇咩問題, 上網多開主要睇RAM, 要順當然一定係用SSD
http://www.notebookcheck.net/Intel-Core-m3-6Y30-SoC.149455.0.html

btw, 你講左budget, 但冇講要幾多吋同埋輕重有冇要求? 如果只係放屋用當desktop replacement大把選擇, 如果要輕要細效能相對就差唔少

回覆 4# yohoman0000
多謝師兄回覆  依家比較清楚自己想要d咩
我番學會帶部腦 所以重量要輕係因素之一 。螢幕尺寸考慮在13 15作選擇
我希望有以下配套
Cpu:Intel core i5
Ram 8gb
256 ssd
Mon: FHD 1920x1080 ips
內置顯卡可以了
唔知6000買唔買到? 謝謝

回覆 5# kewell86

咁高要求, 咁唯有搵個平d既brand
你個budget比多小小, 見到原價屋有部Acer TW23900既機, 基本上完全符合你要求就係ram只有4GB
你個budget再加多1500, 係pchome見到部Acer TW29900, 直情係你要求, 問題係錢
其實香港都見到部samsung機有你想要既野, 仲因為係15吋機, 你個budget買仲有錢找, 但係TW網搵唔到有賣

回覆  yohoman0000
我番學會帶部腦 所以重量要輕係因素之一 。螢幕尺寸考慮在13 15作選擇
我希望有以下配套
Cpu:Intel core i5
Ram 8gb
256 ssd
Mon: FHD 1920x1080 ips
內置顯卡可以了

唔知6000買唔買到? 謝謝
kewell86 發表於 2016-6-4 01:04 AM

買到,
二手或淘寶囉

回覆 5# kewell86

香港就買倒仲有錢找,台灣就唔知

回覆  kewell86

香港就買倒仲有錢找,台灣就唔知
tianke 發表於 2016-6-4 05:12 PM

邊部?有冇資料?

回覆  yohoman0000
我番學會帶部腦 所以重量要輕係因素之一 。螢 ...
kewell86 發表於 2016-6-4 01:04

Acer R5-471T
仲係觸屏