[操作疑難] 移動電源(portable charger )問題

舊年3月,買左個正貨 MOMAX 好似是10000的 移動電源,印象200多元

后來用左3-4個月之後無用,放埋一邊半年左右。半年后再開,之後用唔到,charge唔到,顯示燈都唔著。

好彩仲有保養,同我換了一個新的,我問工作人員,點解會甘,佢都話唔知。

(另外我部備用iPhone4 都系甘樣,機都開唔到)

系唔系所有電子產品一定要keep住間唔中用下,定系 電池先要keep住間唔中用下用下

死左板或電蕊過放死左

系唔系所有電子產品一定要keep住間唔中用下 => 不是
電池先要keep住間唔中用下用下 => 不是

d 差的設計先要你間唔中用下

完全係産品有問題,唔關你事
如果充滿之後放半年冇哂電,一係設計差一係電池廢

完全係産品有問題,唔關你事
如果充滿之後放半年冇哂電,一係設計差一係電池廢 ...
foron001 發表於 2016-6-22 12:43

MOMAX都算設計差?
我先前買再網上google查過好像很多人都推薦這個品牌

那移動電源應該用那個品牌呢?please 推薦下小弟

MOMAX都算設計差?
我先前買再網上google查過好像很多人都推薦這個品牌

那移動電源應該用那個品牌 ...
陳生 發表於 2016-6-23 00:02

同廠唔同産品可以有大分別,果款好唔代表呢款都好
電路差唔拆開根本唔會知,表面好好睇睇咪算囉

我想主要是鋰電池問題吧
要品牌貨就不要考慮太多,沒有甚麼劣評便算了

成日過放咩都死

舊年3月,買左個正貨 MOMAX 好似是10000的 移動電源,印象200多元

后來用左3-4個月之後無用,放埋一邊半年 ...
陳生 發表於 2016-6-22 07:55

試過鋰電池50%以下電量,唔充電就咁放一個月就死左,通到電但差唔入, 現代鋰電應要常滿.

成日過放咩都死
danny839 發表於 2016-6-23 07:38

尿袋如無過充,過放,過熱功能,又是高仿山寨尿袋,現在市埸高仿山寨尿袋,除了內部,外型和盒的包裝跟足正貨98%,還是一樣照正價發售,正貨尿袋是有防止過充,過放,過熱基本功能。

試過鋰電池50%以下電量,唔充電就咁放一個月就死左,通到電但差唔入, 現代鋰電應要常滿. ...
6seven 發表於 2016-6-23 07:59

唔使常滿的, 唔過放就得.

你件野設計未必得, 可能持續防電, 及無過放(斷電)保護, 又或者 d 芯有問題

唔使常滿的, 唔過放就得.

你件野設計未必得, 可能持續防電, 及無過放(斷電)保護, 又或者 d 芯有問題 ...
Miipp 發表於 2016-6-25 11:20

其實想說明,如放一排唔用, 最好差满D, 佢有一定衰減時間,都保持電量.

君不見現時的小型電子產品一買已满電或有一定電量, 原因都係該產品出廠之後,唔知何時售出, 需預一定存放期.