點解HP elitebook咁少人用

入了部二手840 G1 FHD,用了幾個月,鍵盤感覺比XPS 13 2015還好,有內置LAN port,4x USB 3.0,VGA + DP, 指紋reader 登入好方便,可以免螺絲打開背蓋upgrade,電池可換。喇叭喺上面出聲,XPS13喺下面,聲音足夠大。通過軍用測試標準,睇大陸網嘅暴力測試完勝

http://www.tudou.com/programs/view/D5ZiZ2g4upo
http://www.tudou.com/programs/view/Xxve2v7ocYQ/

入了部二手840 G1,用了幾個月,鍵盤感覺比XPS 13 2015還好,有內置LAN port,4x USB 3.0,VGA + DP, 指紋r ...
avdaemon 發表於 2016-7-10 19:09

重,之前拎上手已經無興趣
帶出街最好 1.3KG 以下

因為小黑好用過佢多多聲. elitebook 好多方面唔夠人性化

用緊你上一代
金屬外殼,做工好好
keyboard好打
可惜個mon完全係垃圾級
重係好重(約2kg)
但係部機有dvd-rom,rj45,vga,displayport,esata,可以換cpu,齊指示燈,玻璃touchpad+trackpoint
再加埋極扎實做工
我覺得重得有道理

elitebook係hp既business grade notebook
你平時見少人用係正常的
其他hp notebook相對上會見多d

用緊你上一代
金屬外殼,做工好好
keyboard好打
重係好重(約2kg)
但係部機有dvd-rom, ...
康士富 發表於 2016-7-10 19:59

講得好,重之餘! 個MON垃圾都係其中一個原因決定唔買
同價位已經有1920*1080

因為真心差,之前公司鬼仔太子爺買咗部17吋ELITEBOOK(幾重都冇所謂反正都係我拎之嘛),勁多小問題,整好多次都整唔好,WIFI又唔穩定,出出吓TRIP仲要燒埋攪到要急急忙忙買部唔知ACER定ASUS,當然之後HP都整返好,但HP真係除咗PRINTER之外冇嘢掂,連LENOVO啲垃圾機都好過佢!

之後DELL XFR同PANASONIC TOUGHBOOK二揀一,最後揀咗TOUGHBOOK,好過HP太多,冇收到投訴!

回覆 5# ncl

我係買開盒板美水,已經係FHD anti-glare,約on-line一半價格

用緊你上一代
金屬外殼,做工好好
keyboard好打
重係好重(約2kg)
但係部機有dvd-rom, ...
康士富 發表於 2016/7/10 19:59

你部機應該係上三代了,仲有DVD-ROM嘅,elitebook 9470m or 840 都係約1.5KG。可惜公司負責人貪平,XPS13當商業機用,部機勁冼手,同事幾部機已經跌到破相

你部機應該係上三代了,仲有DVD-ROM嘅,elitebook 9470m or 840 都係約1.5KG。可惜公司負責人貪平,XPS13 ...
avdaemon 發表於 2016-7-10 20:36

岩岩check左
2570p係上一代
部機所有野都好
係個mon唔掂而且無得換
不過我cal過下都ok既
elitebook超易拆,所有野都好易換
我覺得做工好過大部份牌子(只限elitebook)

我部9470m, 大半年個mon 就有個"哄"
然後放入背囊個軟墊層, 面花都算, 角位邊位都好快甩色甩coating
而且部機都幾熱下