[開箱] 明知山有虎都要9沖~~ Dell 7559 i7 4K Touch

本身用開RMBP 15" i7 8G 650m  
但因為近期想打返機又沒位放desktop
再加上學緊openstack 要build up virtual 環境學習 8G ram 唔夠用

所以又要洗$買NB
本來算再買MAC 不過16G ram 有display的機型要18k so 他媽的 what
那有$我預算頂到爆都係11k  

所以我睇中呢兩部
MSI GE62 gqf  i7 / FHD / 8G ram MAX 32G/ 128SSD+1T HDD / 960m 2G 10999
Dell 7559 i7 / UHD / 8G ram MAX 16G/256SSD+1T HDD /960m 4G 9999
另一部就係 ref only
ROG g551vw / i7 / 8g ram MAX 16G/ UHD / 960m 2G 13999

本身都打算買ROG 但官方show
DDR4 2133(O.C.) MHz SDRAM, 2 x DIMM socket for expansion up to 16 GB SDRAM

14k 都上不到32G ram 即時要想想
之後就MSI vs Dell
MSI 可以32G ram but  得UHD 對於我用開OSX 行開3xxx x 2xxx 都唔夠位用的人來講唔太吸引
另一個問題就係心理因素,因為我前公司用開MSI野都好多問題所以。。。。

之後再睇下dell 16G ram 都算夠用對現時學opensteck來講
另就係對比MSI 平1k 仲要有 UHD / 256G SSD 就呢兩樣野已fit 到我的要求仲要有touch mon 不過可有可淘都後只係多樣野玩XD

之後要上來問問發現7559 原來都幾伏 i7 FHD 版
都幾多問題下

但我筆直內真係沒邊幾部揀最小都要有960m
所以明知有幾會中六合彩都要9沖一下了
打比個dell fd 比左個朋友價我9k 平多一k不用想沖牙~~~~ (學成openstack接反一再個infar project 後再等下一輪新機先再打算)

仲要作日收工前送到我手上了 仲幫我買多條8G ram 280$ 現在D ram 好平@@
不過的發現佢應該不是直接用員工身份幫我買 因為盒上係VST貨XD
不過VST貨仲好可以係頭30日用半價買多一/二年DEll保~

好不講太多開箱先

黑紅色又幾靚仔

開機測試一下先

keyboard有燈

試了基本野都沒問題關機加Ram先

8G x2

站時開到呢到先得閒d先再update 下

預留 1

點解外國賣ram 網 7559 support 16G DDR3L-1600 sodimm
http://www.crucial.com/usa/en/inspiron-15-%287559%29/CT9056000

真定假???

歡迎加入伏伏地系列

歡迎加入伏伏地系列
rfdingo 發表於 2016-7-12 14:18

希望不中伏,不過中不中伏我都會買多二年保

歡迎加入伏伏地系列
rfdingo 發表於 2016-7-12 14:18

你知唔知7559 MAX 係咪 8G x2 =16G? 定可以16G x2 =32G
不過原來都不平 16G x2 要367USD

你知唔知7559 MAX 係咪 8G x2 =16G? 定可以16G x2 =32G
shal 發表於 2016-7-12 14:25

唔肯定....
有人問cs就覆最多得16
https://www.reddit.com/r/laptopa ... ron_15_7559_review/

但外國有小量呢d link

https://www.compuram.biz/memory,dell,notebook,inspiron,15+-+7559.htm
https://www.compuram.de/it/memorie-ram,dell,inspiron,15+-+7559,32gb,crk32d3-1-dlnb16l_s006573.htm

不過無人報過成功,唔建議博...

唔肯定....
有人問cs就覆最多得16

但外國有小量呢d link

,dell,notebook,inspiron,15+-+7559.htm
,del ...
rfdingo 發表於 2016-7-12 14:51

禁都係算了8Gx2 袋住先~

恭喜!

打算入手hp-暗影精靈2
I7-6700HQ / 8GB DDR4 / 128GB SSD + 1TB / 960M 2GB
價錢大約$7300

都是要求用960M,睇過幾個牌子DELL/ASUS/HP/MSI.性價比最高應該係LEE部了