[操作疑難] 買部notebook$5000樓下

女仔學生用,
13"-14"
最好輕唔重過2kg
1.3kg-1.9kg
ram 4gb都ok夠了,
因為主要上網文書打essay,
最緊要長氣,滿電at least 6-10hrs

有無咩撰擇?
唔該

女仔學生用,
13"-14"
最好輕唔重過2kg
1.3kg-1.9kg
最緊要長氣 ...
timtsoi 發表於 2016-7-21 13:21

其實呢個價錢,你的要求唔易達到,平的notebook好多係15.6"的,但肯定重,14"輕少少的,又達唔到用電6小時的要求,可能一般都係 4-5小時,13"又輕又長氣的,可能又超過5000蚊......

女仔學生用,
13"-14"
最好輕唔重過2kg
1.3kg-1.9kg
最緊要長氣 ...
timtsoi 發表於 2016-7-21 13:21

呢個價錢,冇

http://www.dell.com/hk/p/inspiro ... laptop/pd?ref=PD_OC

$4,799  2in1 , i3-6100U, 4G RAM, 500GB,  1.7KG , review 話播片可以播5粒半鍾倒

係"學生"的話, 不如等notebook ownership program, 一定有大把$5000機比你揀.

回覆 5# dllm2048
唉,我都明,
但係學校promote好興要等成 個幾月後 先拎機,同時都midterm, assignment無部機
用都幾難搞

回覆 4# shadownk
thx師兄,依幾部都ok喎,留意下先

係"學生"的話, 不如等notebook ownership program, 一定有大把$5000機比你揀.
dllm2048 發表於 2016-7-21 18:15

我都等緊這個program, 但又有無d$6000以下, 有獨顯, 畫圖用呢? 13"~14"左右

thanks

二手或翻身i5-thinkpad / elitebook,~$2k有交易,
e.g.X220(3lb) / HP 9470m(3.6lb)

$5000以下文書,可以諗下acer.
Acer Aspire V 13 V3-372T-5051