點先可以解決係 2K mon 下字形太細問題?

依家 notebook 都有 2K或 4k mon,但係咁細個 mon 下,D 字就細到無朋友
相反 mac 機 retina mon 就無呢個問題

請問 windows 機有無解決方法?
upgrade 去最新 win 10 又得唔得?

win8.1/win10預設已經會自動變大dpi
建議你落腦場睇下

回覆 1# Comeon
https://www.thurrott.com/windows ... cus-display-scaling
舊software唔update另計

Win10 得唔得睇你要求.

假如唔求要字體 sharp, 字體係可以放大縮細, 但係插補做得超差, d 字一 d 都唔 sharp 而係好蒙, 唔會有 android/ios 放大縮小後的效果. Win10 UI 重要話係話計比 touch panel 用, 失敗.

Ching 可以求其去一間電器鋪試試.

假如唔求要字體 sharp, 字體係可以放大縮細, 但係插補做得超差, d 字一 d 都唔 sh ...
Miipp 發表於 2016-7-23 10:07

我係Windows 10用custom scaling level 125%都好sharp(就算上200%都好sharp)

我係Windows 10用custom scaling level 125%都好sharp(就算上200%都好sharp)
leave 發表於 2016-7-23 11:19

你個 mon 幾大? 同咩resolution ?

你個 mon 幾大? 同咩resolution ?
Comeon 發表於 2016-7-23 17:32

兩個mon:
21.5'' 1920*1080
11.6'' 1366*768

雖然唔係2k/4k mon,但正常黎講無論你像素密度幾高都會keep住sharp。

假如唔求要字體 sharp, 字體係可以放大縮細, 但係插補做得超差, d 字一 d 都唔 sh ...
Miipp 發表於 2016-7-23 10:07

舊 software先會咁
新版software唔會有呢個問題

舊 software先會咁
新版software唔會有呢個問題
KinChungE 發表於 2016-7-24 18:28

好多好多地方都插補得好差, 總之就係一敗塗地無眼睇

好多好多地方都插補得好差, 總之就係一敗塗地無眼睇
Miipp 發表於 2016-7-24 18:34

你指裝置管理員?
windows update完冇事啦