[配件] 舊i3手提電腦升級

現有Compaq CQ43, 想升級下:

CPU: i3-2310M (升i5-2520M 淘$250 人仔,  i7-2620M $400 人仔)
RAM: 4+2GB DDR3 (得2條槽, 升至4+4GB $150)
HD: 1TB 5400rpm (升M7V 256GB SSD? $520)
Windows 7
14" mon

用途:上網, 睇片
唔知係唔係機舊, CPU用2用都成60幾70度, 再升CPU又怕熱到hand, 已經加左散熱吹住個底
請指教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實吹住個底都部NB內部散熱有幾大幫助呢...........

我個人覺得升CPU同RAM都唔會有咩明顯提升,不如淨升SSD算。換SSD果陣順便清下塵。

5年機

我個人覺得升CPU同RAM都唔會有咩明顯提升,不如淨升SSD算。換SSD果陣順便清下塵。 ...
leave 發表於 2016-8-1 21:11

清左塵應該OK

我個人覺得升CPU同RAM都唔會有咩明顯提升,不如淨升SSD算。換SSD果陣順便清下塵。 ...
leave 發表於 2016-8-1 21:11

換CPU就肯定無咩用(2620M只係2C4T,上到4C4T/4C8T先有明顯作用)
但加RAM上到8GB都會有d幫助,當然SSD作用更明顯

FYI my 6700 hq still feels sluggish compared with mbpr 13.

With nvme ssd.

FYI my 6700 hq still feels sluggish compared with mbpr 13.
frmcfa 發表於 2016-8-1 22:41

呢個係OS問題無得搞

呢個係OS問題無得搞
franco80k 發表於 2016-8-1 22:56

未必, 可能SSD都關事