[新手求意見Updated] Dell Inspiron 2-in-1 11.6" Laptop from Amazon

想買部平平哋嘅文書機出街用,
預around HK$3,000, 主要用office,睇片,一般上網, 唔太慢就ok
係amazon見到呢部...唔知抵唔抵? 同埋知唔知呢個seller ok 嗎? 另外, 因8/23會出國amazon通常會遲嗎delivery?

https://www.amazon.com/gp/produc ... ;smid=AFCHJUPZ7U8LJ

如有資料遺漏, ching們可指出, 謝謝!

Updated: 搵到以下呢部DELL Inspiron 2-in-1 11.6" Touch-Screen Laptop
因上面講個部lenovo有師兄話實重成3.6lb, 想問呢部如何呢?

https://www.amazon.com/gp/produc ... ;smid=A35C7EQPY8NHP

預around HK$3,000, 主要用office,睇片,一般上網, 唔太慢就ok
係amazon見到呢 ...
heilok 發表於 2016-8-3 11:57

哩部野,我有Thinkpad 11e Non-yoga版,都係N2940 CPU,Sata Controller Driver 喺Windows 10有鑊,好頻密會出現 Event ID 129, AHCI Controller Reset,部機會無端端Hang 10-20秒,已Google過晒所有可行辦法,包括Disable PCI Link Power Management,及AHCI Link Power Management,都無用,最後方案係Downgrade Windows 7先無事
當然,可能你部機無事,但你可當參考下,及祝你好運

平價機可以諗下dell.
http://amzn.to/2akizbB

係amazon見到呢 ...
heilok 發表於 2016-8-3 11:57

Lenovo YOGA 300-11”(360度 flip 機)
Intel Pentium N3700 processor( 1.60GHz 1600MHz 2MB)
Windows 10 Home 64
11.6" HD IPS LED Multi-touch 1366x768
4.0GB DDR3L 1600 MHz
500GB + 8GB 5400 rpm
1.4 kg
HK$3198.4 (lenovo hk 網上 education store)

呢部起碼可以當平板用,都方便,order後應該2-3星期到,如果唔係黃金應該有現貨,價錢估計都係貴百幾二百左右的姐

呢部我可以俾下意見。

我前後買幫屋企人同朋友買左三部,全部讚不絶口。

有乜好?第一,平。我入手係270美金,之前又係呢度收過部全新港紙2,200。二,Mon靚,IPS touch screen,超方便,唔係full HD無乜問題,反正都係得11吋。三,快。佢行SSD同4G ram,一般文書夠有餘。四,keyboard堅好打,真係Thinkpad質量。五,upgrade易,可換CPU同Ram,超方便。

其他無投訴,個反mon好久不久先有用。唯一係重,我俾90分+。

BTW,千萬咪買唔係反mon個部,個mon唔係IPS,差好x遠嫁!

via HKEPC Reader for Android

師兄,你好彩,而家Woot有貨,$260咋!好快無貨架!

要揀最快方法,否則可能到你返嚟時先收部機,另外,呢部機完全真係丁屎都冇IBM THINKPAD嘅影子,THINKPAD已死

師兄,你好彩,而家Woot有貨,$260咋!好快無貨架!

bbqiller 發表於 2016-8-3 23:59

woot 本身送唔送海外?保養又係咪國際保?

呢部我可以俾下意見。

我前後買幫屋企人同朋友買左三部,全部讚不絶口。

有乜好?第一,平。我入手係270 ...
bbqiller 發表於 2016-8-3 23:56

換cpu?點換?

用左3個月, 帶去旅行用都ok 又D重長放酒店ok
玩超大食flash game艦娘, 開住幾個tab firefox, foobar等仲有50% ram
粒U 用黎打信長創造, CS go 都ok 再勁D既game就唔試啦
有一排間歇性出現播音樂一段時間sound card hang既問題
不過更新左幾次之後 好似消失左