[大學生優惠] 有咩2 in 1 notebook 比較好?

睇左幾部2 in 1 notebook
暫時比較鍾意 asus transformer 3 pro
有冇師兄有其他推介?

睇左幾部2 in 1 notebook
暫時比較鍾意 asus transformer 3 pro
有冇師兄有其他推介?
fungfung87 發表於 2016-8-4 13:34

呢類 notebook,lenovo 好多,dell 和 hp 都有,你覺得 asus 呢部有乜好,你講出來先有得討論,輕丫?平丫?快丫?比d原因先得架~

目前淨係得ASUS出左優惠清單,好難比較。

呢類 notebook,lenovo 好多,dell 和 hp 都有,你覺得 asus 呢部有乜好,你講出來先有得討論,輕丫?平 ...
everton_fans 發表於 2016-8-4 14:06

我係覺得佢個樣幾靚仔,同埋夠輕~

如果講性價比肯定係ASUS Transformer 3 pro
i7+16GB RAM+512GB SSD 大學優惠12k有找送埋keyboard
同spec另外一個牌子折左都要15k,仲要比多成千買keyboard -.-
完~

如果講性價比肯定係ASUS Transformer 3 pro
i7+16GB RAM+512GB SSD 大學優惠12k有找送埋keyboard
同spec另 ...
jackyyy 發表於 2016-8-4 18:45

其實我覺得貴,12.5"mon,買得呢類機,主要都係帶來帶去,上下網,工作或旅行用

Transformer T303UA-GN039R - Gold (~$9000)
    Intel® Core™ i5-6200U
    12.6' Touch WQHD+ LED Back-lit panel
    LPDDR3 4G RAM and SATA 256G 2.5' SSD
    Intel® HD graphics 520

Transformer T303UA-GN037R - Gold (~11.5k)
    Intel® Core™ i7-6500U
    12.6' Touch WQHD+ LED Back-lit panel
    LPDDR3 16G RAM and PCIeG3x4 512G M.2 SSD
    Intel® HD graphics 520

但你睇第一部config,得4gb ram,內置顯卡,打機當然唔掂,只係上網睇片,咁又真係太貴了,第二部,比粒 i7 咪又係內置顯卡,唔打機,比粒 i7又如何,以上講的工作全部 i5 都做到啦,i7 都用唔著,有鬼用咩,ram 其實根據研究數據8gb以上都對提升效能已經無乜意思,11.5k的價錢完全係超貴。

暫時唔知 lenovo 有乜優惠,但黃金睇到2部,可能都切合一般上網,文書,睇片,而且又輕
1.  Miix 700 Lenovo ,12.5",ips mon (2560 x 1440),8gb ram,256gb ssd,M5-6Y54 cpu,同 transformer 一樣可分拆,1 yr warranty,$7999
2.  yoga 700 lenovo,11.6",ips (1920 x1080),8gb ram,256gb ssd,M7-6Y75 cpu,360度摺機,全機 1.1kg,2 yr warranty,$6999

你比我選,asus兩部的配置都不合理,得物無所用,價錢也不合理,我唔會考慮

回覆 6# everton_fans

請問ching,如果偶然剪片photoshop, core m 夠唔夠呢??

回覆  everton_fans

請問ching,如果偶然剪片photoshop, core m 夠唔夠呢??
sck929 發表於 2016-8-5 10:44

自己睇下,m7-6y75 同 i5-6200u 都差唔多,你話係偶然剪片,點會唔得,又唔係專業常用

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6200U-vs-Intel-Core-M7-6Y75

回覆  everton_fans

sck929 發表於 2016-8-5 10:44

呢樣真係睇你自己要求有幾高。
做D簡單既1080P剪接其實都足夠流暢,只係render最終製成品會慢D(尤其係熱到無得turbo boost果陣)。如果你要落好多effects(例如color grading, motion tracking, warp stabilization),咁就真係會慢得有D痛苦。

呢樣真係睇你自己要求有幾高。
做D簡單既1080P剪接其實都足夠流暢,只係render最終製成品會慢D(尤其係熱 ...
leave 發表於 2016-8-5 10:56

其實剪片好少用呢類機,多數用有獨顯的機會快些,通常11-12"的機仔好少做呢類工作,因為通常呢類機仔好少有獨顯