想搵Win 7 既Notebook (Downgrade right)

其實係咪好難搵 , 幫朋友個老豆搵機
唔好叫我叫人用 Windows 10 呢d 廢up
老人家 WinXP 轉 Win 7 都用唔慣 ...

尋日出過去腦場睇基本上係無...成街都係得 Windows 10 機
上去 Dell 網睇 就貴到七彩 (*$8000 先有) 又獨顯又 Core i5 HQ 四核

佢只係要部上下網 文書睇股票 同買下波/馬 既 Notebook
有無d 平少少既

自己usb裝Win7咪得

基本上無平機...

因為而家有Win7的全部都係裝Win10Pro用downgrade right落去,用得Pro的商用機平極有限
就算Asus做緊大學生優惠果部Win7Pro最平都要6998

所以買部平機搵USB裝算啦

其實係咪好難搵 , 幫朋友個老豆搵機
唔好叫我叫人用 Windows 10 呢d 廢up
老人家 WinXP 轉 Win 7 都用唔慣  ...
dom 發表於 2016-8-7 17:12

平的話只能考慮二手機...
二手機有唔少都有WIN7 PRO OEM LICENSE....

揀官網有 win7 driver 的機, 自己裝

自己usb裝Win7咪得
calvinleeabc 發表於 7-8-2016 05:24 PM

Skylake 唔support USB Install Windows 7 ....

基本上無平機...

因為而家有Win7的全部都係裝Win10Pro用downgrade right落去,用得Pro的商用機平極有限
就 ...
franco80k 發表於 7-8-2016 06:19 PM

我見腦場 有賣 ASUSPRO P24個部 $5xxx
但係佢個mon 真係... 1366x768 好難頂

平的話只能考慮二手機...  
二手機有唔少都有WIN7 PRO OEM LICENSE....
kamcm 發表於 7-8-2016 06:30 PM

有諗過將我自己部 Thinkpad E130 平賣比佢 自己換新機
不過朋友想買新機

新機我叫佢預貴商用機先有得 Downgrade  ( Win10 Pro 版先有)

Skylake 唔support USB Install Windows 7 ....
dom 發表於 2016-8-7 18:52

得, 不過要自己加料

dom 發表於 2016-8-7 18:52

解決左
https://www.google.com.hk/webhp? ... ylake%20windows%207