[操作疑難] notebook能直接插外置harddisk嗎手

手提電腦正常插  外置harddisk 是不是用不到
平板自己試插同網上一樣 結果不得

因正在考慮 砌機還是手提電腦
用家人部dell 7559試插一下外置harddisk   是咁load完又消失 總括來講是用不到
算不算正常?

因正在考慮 砌機還是手提 ...
人之初 發表於 2016-8-17 16:15

唔正常,一般 usb 3.0 的外置 2.5" hdd 係手提絕對無問題,我部手提都正常使用

唔正常,一般 usb 3.0 的外置 2.5" hdd 係手提絕對無問題,我部手提都正常使用 ...
everton_fans 發表於 2016-8-17 16:30

會不會有d野未安裝?

外置hard disk 品牌是  富士通

會不會有d野未安裝?

外置hard disk 品牌是  富士通
人之初 發表於 2016-8-17 16:35

無野要裝,一般2.5" 外置 hdd 係自動detect裝driver,可以用台機或另一部電腦試下,話唔定係個外置hdd個盒子有問題(通常hdd好少壞,反而係裝住hdd個外置盒壞左),另外就係你個 usb port 供電不足導致推唔郁外置 hdd,當然 usb port 用舊左接觸不良都有機會,試下用其他 usb port 再試,如果係 3.0 的 usb port 好少會唔夠電,2.0 port 係老舊之後都有可能

回覆 4# everton_fans

台機可以用到
呢舊野前二個月買
零件故障應該沒問題
睇過電腦資料  全部都是usb3

回覆  everton_fans

台機可以用到
呢舊野前二個月買
零件故障應該沒問題
睇過電腦資料  全部都是usb3 ...
人之初 發表於 2016-8-17 17:41

咁就真係未試過,我有2部舊手提都係可以read到外置2.5" hdd,並無問題

因正在考慮 砌機還是手提 ...
人之初 發表於 2016-8-17 16:15

會否是個外置盒條USB cable/你部機USB port h輸出唔多夠供應你個外置盒呢?

我部7559沒問題Wo 2.5hdd 不用另拿電

windows enhanced power management問題?