[開箱] 不需$2000的老舊HP商務機

一般人覺得HP好伏,我同意,因為一般用家都係用平價入門系列,總係好多問題。但係呢部係HP四年前出品的旗艦機,用料一啲都唔差,keyboard手感極好,touchpad夠大,又有小紅點控制,唯一缺點係個屏幕勁差只有1366x768。有3個USB port, 1DP,,1 VGA,Giga LAN,電池可以用5小時。呢部機喺二手市場購入,用落真係好好用,重量只有3.6lb,機身頂和底部都有橡膠防滑面處理,唔冼手,帶回大陸旅行粗用好唔錯。
軟件方面,softpaq download manager可以幫你自動尋找和安裝所有Driver, FingerReader好方便,用指模登入夠哂安全。

Spec:
HP EliteBook Folio 9470m Notebook PC
Intel i5-U3437U
6GB RAM
256GB samsung SSD
14" 1366x768 screen

唔講呢隻都冇咁火,就係呢隻都先伏,就係呢個系列試過同太子爺出差拎去蘇聯地方,出咗機場諗住再跟跟啲文件,竟然即燒,好在有拎手指即時入當地電器鋪買咗部「華石」定「宏機」(冇惠普咁伏,冇燒,不過因為我開機所以就算畀電器鋪斬到一頸血都冇得同公司拎返)

佢嗰價,買「你老奉」或者「戴耳」好過!

邊度買唔洗$2000?

邊度買唔洗$2000?
son926son 發表於 2016-8-21 00:25

我估佢講緊二手價

hp 伏唔伏睇彩數啦,我對上個部都係 hp,用左 5-6年,有3年重係日日係公司用,長開個隻,現在還無事,係嫌佢慢和重,今年才買部大學的 x360 機,仍然係 hp,呢部希望可以捱 4-5年啦~

唔講呢隻都冇咁火,就係呢隻都先伏,就係呢個系列試過同太子爺出差拎去蘇聯地方,出咗機場諗住再跟跟啲文件 ...
書中出舉人 發表於 2016-8-21 00:14

要黎開工既話, 用Lenovo 同dell 會安全D.

一般人覺得HP好伏,我同意,因為一般用家都係用平價入門系列,總係好多問題。但係呢部係HP四年前出品的旗艦 ...
avdaemon 發表於 2016-8-20 20:59

唔係呢款機用料唔差, 只係上手keep 得好

公司office 用, 唔夠一年Mon 有印; 拎出街袋係電腦袋, d 邊位個d 所謂膠塗層好快就甩, 甩到好似甩皮咁
公司班sales 同marketing 同事都唔好意思拎部甩皮機去present , 好似公司咁寒酸
右邊兩個相連usb port, 一個插左mouse/bluetooth receiver, 另一個插usb 手指時, 個receiver 就會傻下傻下, 搵hp 整個幾次都無得搞

仲有呢個唔係小紅點, 同小紅點差幾皮有多

回覆 7# ps42hk

咁仲值唔值$2000呢?

右邊兩個相連usb port, 一個插左mouse/bluetooth receiver, 另一個插usb 手指時, 個receiver 就會傻下傻下,
ps42hk 發表於 2016-8-21 13:00

USB3.0會干擾2.4Ghz設備。一開始大家唔知有呢個問題,所以可能將兩樣野放埋一齊。

我幾個月前 係2手市場800蚊 入左部hp sleekbook6 ..2012年 年中既機 ,
用i5 3317u 8gb ram ,500 sata hd...
但部機好熱...佢機面表層係金屬質地 熱係咪正常?發熱位對應番 係wifi card 南橋晶片(冇散熱片)..機底就係膠質地,usb , power logo 果d logo都甩曬...