可能5,6年前,Lenovo S10-3C值唔值得救?

呢部:http://www.price.com.hk/product.php?p=119490
都好耐之前出,可能5,6年 有人唔要比我
Atom N455
1 GB ram (唔知DDR幾)
HDD 250 GB
1024 x 600 mon
Windows 7 Starter
會自動打字,我估keyboard壞左
如果可以/值得救,我想TB買個keyboard(20人仔)自己整,加ram,SSD,升window 10
希望可以上下網,睇youtube & 文書
PS:我末用個notebook

用六年前既圖黎答你

醫返都晒藥費.....6年前的機,速度點快都快唔到去邊,更何況當年呢個型號都只係入門的最低規格

CPU是硬傷,推唔郁win10,會一直卡機

醫返都晒藥費.....6年前的機,速度點快都快唔到去邊,更何況當年呢個型號都只係入門的最低規格 ...
everton_fans 發表於 2016-8-22 23:14

明白,thx

N450 裝左window 10 苦不堪言

回覆 1# k107044
我有部Atom 330,DDR2 4GB,覺得真心唔值得花錢落去

ATOM 真係難救

HP 5103, Atom N550, win10, 320GB hdd, 2gb ddr3
要加卡 (BCM970015) 先睇到 youtube 1080p (硬解),
如果吾加卡會cpu full load, 720p 都睇吾到

win10 , 開 task manager 都好慢 (30s), 開LibreOffic 都好慢 >50s
用edge 好慢, 要轉用其他browser
得2gb ram, 個windows 要自己做 tweak, 如果吾tweak 好快食晒條 ram
win10 atom netbook 只能普通上下網, cmd 打下command

我反而留低左部NC10
行番XP, 用黎刷下電話ROM幾好