心得分享 性價比機 dell 7759 vs hp pavilion 15

我見到佢地配置很想似
之後我上youtube睇拆機 7559 係易過hp 好多 表示日後換野好方便 win
hp 黑綠顏色媽媽地 但7559 red 好sharp 型 win 好主觀 而我覺得7559令 我親身睇晒2部先
重量 大小 same
mon 2者好似ips 相差唔多 same
hp 有DVD drive 但作用唔大 <邊有人會用DVD-.- 個個用手指 WIN
只諗到咁多

只係個人意見 冇收錢

這post 歡迎大家分享意見

見你講黑綠色都估你冇見過真機...
黑綠色係上一代單風扇..
新一代銀色輕身D冇DVD的...
有興趣睇下台灣開箱文
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=239&t=4846551

我見到佢地配置很想似
之後我上youtube睇拆機 7559 係易過hp 好多 表示日後換野好方便 win
hp 黑綠顏色媽 ...
chun20077 發表於 2016-8-24 23:11

其實已有另一個post講呢2部機啦,邊部好無乜意思,睇各人喜好,有人 like dell 的品牌,有人喜歡 hp

另一個 post 都講過呢2部機,性價比肯定係 hp,其實規格已經好清楚,相同的我唔寫了,只寫不同的地方

1. dell 7559:8GB Single Channel DDR3L 1600MHz;1TB (5400 rpm) SATA Hybrid Hard Drive with 8GB Flash;15.6-inch FHD Anti-Glare LED-Backlit Display (1920 x 1080);Bluetooth 4.0;2.57kg;$6980

2. Pavilion 15 gaming: 1 x 8GB DDR4 2133MHz (Max. 16GB) / 1 Free Slot ;1TB HDD(7200rpm) + 128GB SSD;15.6" FHD IPS AntiGlare WLED-backlit (1920 X 1080);Bluetooth 4.2; 2.2 kg;$7680

兩者相差$700,但 hp 係 8 gb ddr4 ram (快過 dell ddr3),最高 16 gb ram (hp 買機可加錢買多8gb ram,幫你裝埋,16 gb 以後重需要拆機升級嗎?dell 最高似乎得 8gb,寫住 single channel),hp 寫住係 ips mon (dell 無寫係 ips mon),藍牙 hp 已升級至 4.2 (dell 只有 4.0),而 hp 有雙 hdd,傳統 hdd 重係快d的 7200 rpm,但 dell 只有 5400 rpm 的hybrid hdd,速度都差些,hp 無話有 dvd drive 喎,寫住 Optional External Drive Purchased Separately,重量 dell 7559 重要重過 hp,我諗唔到呢2部來講點解唔選 hp 而選 dell羅,除非無辦法買到 hp 的大學機,咁就無計。

其實已有另一個post講呢2部機啦,邊部好無乜意思,睇各人喜好,有人 like dell 的品牌,有人喜歡 hp

另 ...
everton_fans 發表於 2016-8-24 23:36

其實開文果位係買左7559 i7版(你講果個post有講,我都有回到點解佢係個post reply完呢度開多個新主題講同一樣野...)

我感覺係,佢買左7559想搵人support佢個決定係啱(psychology角度...)

對7559無乜好感, 不過樓上...

http://www.windowscentral.com/ho ... ll-inspiron-15-7559

-拆機一定易過HP
-8GB*2 DDR3 無問題
-1* m.2 2280 slot empty for SSD upgrade
-LG Philips LGD04D9 / 156UD2  (AH-IPS / 700:1 / WLED / 6-bit)

法官大人我無補充

對7559無乜好感, 不過樓上...

-拆機一定易過HP
-8GB*2 DDR3 無問題
-1* m.2 2280 slot empty for SSD up ...
nelsonlee130 發表於 2016-8-24 23:53

其實只是以性價比的角度來分析呢2部機,而且如果 hp 買機時加埋ram,需要拆機升級的機會唔多,易唔易拆我唔係太在意

回覆 6# everton_fans

不過大半都係斷估唔係分析
真係分析唔該做下功課先

回覆  everton_fans
真係分析唔該做下功課先 ...
nelsonlee130 發表於 2016-8-25 00:11

不過講開,mon呢下真係要落場睇過先得
其他就話有spec,但mon就算IPS都要自己落去睇下順唔眼至得

樓上分析都唔完全錯,至少SSD肯定快過SSHD

回覆  everton_fans

真係分析唔該做下功課先 ...
nelsonlee130 發表於 2016-8-25 00:11

如果 7559 自己加 ram 加 ssd,條數咪係返度,我當然用返現時售價來比較性價比,否則無乜意思

回覆 8# franco80k

唔知幾時開始IPS變左一種啅頭
然後樓上又講到no-IPS係罪過咁
當年VAIO Z 堆TN咪一樣恥笑他牌廉價IPS

又, 128GB m.2 值唔值$700?