點解好似冇幼框細size notebook?

通常親幼框既notebook都係13.3"或以上
12.5"/11.6"既, 大部份既框都粗過乜咁
買得細mon都想機身細部D, 但係個框搞到部機大哂

再細咪要加厚放電?一係 keyboard 縮水

通常親幼框既notebook都係13.3"或以上
12.5"/11.6"既, 大部份既框都粗過乜咁
買得細mon都想機身細 ...
KinChungE 發表於 2016-8-28 12:30

11/12吋機可能就番個keyboard full size啩

11/12吋機可能就番個keyboard full size啩
aichun 發表於 2016-8-28 14:48

事實上好多11.6"厚框機keyboard已經唔係full size
但係keyboard側邊仍然好粗框, 大把位剩

再細咪要加厚放電?一係 keyboard 縮水
Adrian118 發表於 2016-8-28 13:55

厚度反如唔太concern, 厚少少都唔多浪費空間
但係粗框就難放落袋, 拎出街亦唔方便

事實上好多11.6"厚框機keyboard已經唔係full size
但係keyboard側邊仍然好粗框, 大把位剩 ...
KinChungE 發表於 2016-8-28 15:02

Thinkpad x260(以及前面幾代)個keyboard都缩左少少,聽講係要遷就機身兩側既插口位。

Thinkpad x260(以及前面幾代)個keyboard都缩左少少,聽講係要遷就機身兩側既插口位。 ...
leave 發表於 2016-8-28 15:04

玩過X240/X260, 唔覺X260 keyboard比X240細, 不過兩隻都唔夠好打, 鍵深唔夠
有冇其他廠出好似macbook 12咁貼邊既keyboard

LG Gram 13

小米 notebook air http://www.mi.com/mibookair/
12.5' 係我見過其中一部最幼框
不過core M

唔係喎, 有i5 賣3499人仔, 唔貴~
update: core M 12.5" 人仔3499
               i5 13.3" 人仔4999