[操作疑難] 有冇辦法唔換notebook底板電池

請問有冇辦法唔換notebook底板電池,date and time都可以自動update到即日?
因為每次開機都要按入bios 再set 過,而換底板電池都頗煩,驚砌唔返所以唔想去拆佢。
Thanks!

Windows應該會自動同步的吧?

回覆 2# leave

主要係唔想每次開機都提示要按入bios 再set 過。

請問有冇辦法唔換notebook底板電池,date and time都可以自動update到即日?
因為每次開機都要按入bios 再s ...
elevenbrother 發表於 2016-8-28 21:45

自己搞唔掂就拎去俾人整啦

照計你notebook 有舊電唔會冇左bios setting

因為每次開機都要按入bios 再s ...
elevenbrother 發表於 2016-8-28 21:45

回覆 5# java2

notebook果舊電平時拆出黎,通常用濕電,無電係底板粒水銀電池。

回覆  java2

notebook果舊電平時拆出黎,通常用濕電,無電係底板粒水銀電池。 ...
elevenbrother 發表於 2016-8-28 23:58

重點
如果唔拆出黎, 底板唔會咁快冇電
你可以試下唔拆走notebook舊電, 可能keep到時間

回覆  java2

notebook果舊電平時拆出黎,通常用濕電,無電係底板粒水銀電池。 ...
elevenbrother 發表於 2016-8-28 23:58

咁一係駁住火牛,一係裝返舊電

回覆 8# java2

就算駁住火牛都會無電

回覆  java2

就算駁住火牛都會無電
elevenbrother 發表於 2016-8-29 01:13

駁住火牛未必得
放翻電池試試