[操作疑難] 【更新】多工能 Notebook --- 工作娛樂一機包辦?!

師兄們,那麼請問有那種桌上電腦(像 iMac 那樣,沒有主機,只有一個 Mon)推薦的呢?

文書工作,畫圖剪片,間中玩玩 fsx (揸飛機) 及 GTA V,預算在幾千元左右。

----------------------------------------------------------

請教下各位師兄,點解第二部(較新)果 D 什麼顯示卡同 Intel 核心好似勁 D,但係前面舊 D 果部街賣緊 萬幾蚊,後面新 D 果部卻只賣緊六千蚊?_?

Intel Core i7-4700HQ
Window 8.1 64bit
15.6" FHD
記憶體 : 16GB
硬碟 : 256G SSD + 1.5TB HDD
顯示卡 : nVIDIA Geforce GTX-850 4GB
光碟機 : Blu-ray RW

http://www.price.com.hk/product.php?p=169668

i7-6500U
Windows 10 64bit
15.6 FHD
RAM: 4GB DDR3L*2
HDD: 1TB 5400rpm
VGA: NV GeForce 940M (2G DDR3)
ODD: 8X S-M DL
WLAN: 802.11 b/g/n GigaLan

http://www.price.com.hk/product.php?p=221362

同埋我係用作上網工作、文書處理、畫圖剪片,間中會用來玩玩 fsx (揸飛機)、及 GTA V。

不知道這兩部機是否適合我呢?同這部機的電量續航力如何呢 ( 普通上網工作,不計算打機 )?

第一部cpu赢,RAM赢,HDD赢,displaycard贏,碟機贏
講完

請教下各位師兄,點解第二部(較新)果 D 什麼顯示卡同 Intel 核心好似勁 D,但係前面舊 D 果部街賣緊 萬幾 ...
LHC 發表於 2016-8-30 08:12

前面個部有 blu-ray,多d ram 和雙hdd所以貴,粒cpu係之前的第4代,講緊3年前左右的cpu,但速度其實比 i7-6500u快,因為u系代表low voltage,tdp較低,廢熱較少,較適合手提電腦,hq係熱好多,tdp高,當然效能亦成正比,較高。其實2部都唔推薦,第1部顯示卡和cpu都過晒時,又熱,兩部 wifi 都唔係行緊wifi ac,屬於較舊型號。

有無大學優惠又或者學校email?買電腦會較平,型號也很新。唔係黃金高登都有好多選擇,第1部明顯係倉底貨,第二部都係舊瓶新酒。2部都極重,唔好諗住帶出街用。

4700HQ 即係4核
6500u 只係雙核, 仲要低電版

前面個部有 blu-ray,多d ram 和雙hdd所以貴,粒cpu係之前的第4代,講緊3年前左右的cpu,但速度其實比 i7 ...
everton_fans 發表於 2016-8-30 08:38 AM

師兄,咁有無好推薦呀?

by the way,我係一定要有右邊數字鍵的電腦,因為我用九方..... 同埋都機 outdate 都無所謂,反正我都係買二手機,筆直有限買二手舊機可以平一半。只要適合上網工作、文書處理、畫圖剪片,間中玩 fsx 及 GTA V

師兄,咁有無好推薦呀?

by the way,我係一定要有右邊數字鍵的電腦,因為我用九方..... 同埋 ...
LHC 發表於 2016-8-30 13:38

二手機唔識推薦喎,也唔知你的 budget 幾多,始終二手機無定價,部部都可能唔同,規格也可能唔同,既然係咁,你係網上睇下d外國的翻新機啦,價錢會較平,橫掂買二手都唔介意保養問題架啦

前面個部有 blu-ray,多d ram 和雙hdd所以貴,粒cpu係之前的第4代,講緊3年前左右的cpu,但速度其實比 i7 ...
everton_fans 發表於 2016-8-30 08:38 AM

師兄想再指教多一點,請問上面第一部 Intel Core i7-4700HQ 果部機熱 D,定還是下面這部熱 D 呀?

ASUS X52F
Intel 雙核 P6000 2GB DDR3 RAM Windows 7 Home Premium 64bit
15.6吋SuperFine HD Back-Light LED
500GB Harddisk (5400rpm)
built-in DVD writer
2GB DDR3 RAM
Wireless Lan, Webcam, USB2.0, Card Reader, HDMI
Altec Lansing® speakers (SRS Premium Sound)
6cell 電池
Intel P6000 雙核心CPU (@1.86 GHz)32nm制程, 熱量低, 風扇低速安靜, 3MB L3 cache, 比T系列CPU更順暢)
Touch Pad 支援 3Point Touch

師兄想再指教多一點,請問上面第一部 Intel Core i7-4700HQ 果部機熱 D,定還是下面這部熱 D 呀?

ASUS ...
LHC 發表於 2016-8-30 14:07

呢粒cpu重舊,2010年32nm製程,tdp 35w,雙核雙線程,買來做乜......

i7-4700HQ 起碼都係2013年出品,22nm製程,47w,4核8線程,無論速度和多工能力都贏晒......

睇黎樓主真係好需要人幫