[開箱] [開底殼]HP 15 Skylake i3/i5 加 RAM

替朋友買了 HP 15-AY505TU i3-6100u DDR4-4GB 500GB HDD,15 寸啞面高清 TN LCD 1920 x 1080,顏色略淡;
Touchpad 不夠滑溜,左右制很硬,反正用 mouse 沒所謂;
Intel 3165 AC WiFi/Bluetooth card 用 M2 接口,效果一般,暫時不覺有 Broadcom AC 867Mbps 的 HP 白卡;
跟機 DDR4-2133 4GB RAM,有兩條 RAM slots,最多 32GB RAM (16GB x 2);
買定兩條 Kingston DDR4-2133 8GB sodimm 加到 16GB RAM,機底沒開生口蓋,要整個底盤打開,夾口有很多倒扣位,如果想加 RAM 和換 SSD 硬盤,最好一次過,開始:
1 先拆 DVD

2 鬆見光縲絲共 10 粒,全部一樣長度

3 每隻膠腳遮住 1 粒縲絲,揭開膠腳用 sticker 蠟面底紙隔住

4 像揭起活門,再鬆走縲絲,點齊 12 粒

5 [無手影相,用想像力]機頂向天,打開 LCD 約斜 135 度
用手甲從 On-Off 制對開慢慢開邊至 pg dn 制右上角,小心弄斷 card reader 和 dvd 口膠邊
最後才拆近 fn 制對上的扣位

6 用跟機塊不織布蓋好 keyboard 合上 LCD 才反轉

7 換好 RAM/HDD/SSD 後,底盤近鋰電那邊先落
機頂向天,打開 LCD 後才慢慢啪夾口
收好 12 粒縲絲,貼好膠腳

換 RAM 後第一次開機會寂靜約 20 秒才回復正常。

這機是一年國際保用 (自行上服務中心),並可加錢買 3 年保用
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多謝分享
師兄ram幾錢呀

師兄ram幾錢呀
rr24314 發表於 2016-8-31 01:55

兩條景帝代理 Kingston DDR4-2133 sodimm 8GB RAM 買了 $550 ($275 x 2)

螺絲還好,膠扣真係麻煩。多謝樓主分享。

所以我最後都係買Acer 575, 有得就咁開蓋換ram and ssd

所以我最後都係買Acer 575, 有得就咁開蓋換ram and ssd
deep@hkepc 發表於 2016-8-31 10:43

Acer ok 嘛? 有冇聽過 E5-574-572Q and E5-574Gi5
兩者有咩分別?

Acer ok 嘛? 有冇聽過 E5-574-572Q and E5-574Gi5
兩者有咩分別?
tintinlee 發表於 2016-8-31 11:50

574 係ddr3, 575 係ddr4

574 係ddr3, 575 係ddr4
deep@hkepc 發表於 2016-8-31 13:47

請問你買呢部i3定i5有冇加埋SSD?如有係加M2?
如冇感用落部機流暢嘛?文書上網既時候!
同埋鏡面好定防反光面好?
Thanks!

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

請問你買呢部i3定i5有冇加埋SSD?如有係加M2?
如冇感用落部機流暢嘛?文書上網既時候!
同埋鏡面好 ...
tintinlee 發表於 2016-9-1 10:24

我果部係i5 + FHD, 自己換左隻Crucial MX200 SSD, 有m2 slot 不過我冇用到.

我果部係i5 + FHD, 自己換左隻Crucial MX200 SSD, 有m2 slot 不過我冇用到.
deep@hkepc 發表於 2016-9-1 11:44

你果部型號邊部同幾錢?睇下買唔買得過岩我用?隻256SSD幾錢?即係換左入面隻HHD?點解唔直接加多隻M2落去?
感咪有兩隻用囉?

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone