[操作疑難] 揀Lenovo yoga 710(i5),定Dell Inspiron 13 5000(i5)好

我想買部平板+電腦2用既機 budget 6-7千左右

yoga 710 $6800 (14" FHD IPS touch, i5-7200u, 8GB RAM, 940MX2GB, 256 SSD M.2, 4Cells電,  1.6KG, 0.58"厚, 1年保)
http://shopap.lenovo.com/hk/zh/l ... series/yoga-710-14/

Inspiron 13 5000 $6000 (13.3" FHD IPS touch, i5-7200u, 8GB RAM, HD620, 256 SSD, 3Cells電, 1.62KG, 0.74 -0.76 吋高度, 3年保)(要搭FD買)
http://www.hknotebook.com/np16/hku-dell/pcs-info?pid=ins_13_5k_i5

我主要拎返學用,應該用黎PROJECT+CODING+睇NOTES
我睇過DELL果部MON+DESIGN幾靚下
但YOGA得700 700個MON色水差D同厚D
不過710無實物難比較(710窄邊大MON)

我想買部平板+電腦2用既機 budget 6-7千左右

yoga 710 $6800 (14" FHD IPS touch, i5-7200u, 8GB RAM, 940 ...
清涼快 發表於 2016-9-9 22:46

如果你係大學生或畢業生,會平好多喎,有無大學 quota?

你選個2部都唔建議,1.6kg,你點單手羅住然後讓另一隻手操控當平板用?

一般呢類機我都係較為建議11-12"的機才夠輕,可以單手羅住用,腦場呢部都ok
yoga700,11.6",m76y-75,8gb ram,256gb ssd,2yr warranty,1.1kg,$6999

如果真係好多文書想大少少mon,以下呢部啦
http://www.hknotebook.com/np16/polyu-lenovo/pcs-info?pid=yoga900
1.29kg無得輸,規格幾好,又係 13.3"mon,但會 out budget

有冇 Ching 實際用過Yoga 900, 個keyboard 可吾可以接受? 早幾日去IFA 特登去
Lonovo 展館試部 Yoga 910, 心大心細怕個 keyboard 吾掂.

回覆 2# everton_fans
YOGA900 就係貴左DD
如果唔係我會揀SURFACE PRO4
我都係見我D 同學返工返學用SURFACE幾方便
個個都轉用SURFACE
PAD MODE我多數上堂用 不過CHING都講得岩
1.6KG單手HOLD應該好快攰

回覆 1# 清涼快

關于 Dell inspiron 13, 2  in 1, 上個月家中買咗 i7, 玩咗幾日就壞咗個touch, call service 整個panel 換了, 另外打字個陣個 display 會震. 其實 youtube 有reviewer 講過, 自己用過覺得幾明顯.

回覆 5# chiefchecker
Ching Dell維修方唁方便?

回覆 6# 清涼快

部機吾係香港買, international warranty, call Dell CS講清楚問題, 然后安排隔日上門維修. 帶齊零件, 一次搞掂, 算係咁. 仲有Inspiron 個屏幕框比較粗, 所以機身較大同重, 好處就係平.

回覆 7# chiefchecker

師兄, 我部機喺amazon美國訂, 再代運返黎, 知唔知dell香港整唔整呀?
同樣又係touch功能死左

回覆  chiefchecker

師兄, 我部機喺amazon美國訂, 再代運返黎, 知唔知dell香港整唔整呀?
同樣又係to ...
嘰嘰~ 發表於 2016-9-10 06:04

部部機都可能唔同,如果寫明有國際保,你就 call dell 的 cs 問,如果話明係國際保,你有單有據的,唔會唔整,搞返d手續姐

有冇 Ching 實際用過Yoga 900, 個keyboard 可吾可以接受? 早幾日去IFA 特登去
Lonovo 展館試部 Yoga 910,  ...
chiefchecker 發表於 2016-9-10 00:37

keyboard 有乜問題?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=84&tid=2316693&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Dtype%26amp%3Btypeid%3D5