[操作疑難] 買左部水機(Dell Inspiron 7359)唔夠一個月就出問題 (觸控)

部機正正常常玩左唔夠一個月,
無啦啦有日開機個touchscreen就無左反應了

雖然我自問唔係電腦白痴,
但都係搞唔掂...
唯有請教一下咁多位高手睇下有無人遇過類似問題識解決

圖片連結 (Dropbox)

Software方面:
問題1.  裝置管理員入面唔見左 HID-Compliant Touch Screen
問題2. 出現左兩個HID-compliant mouse, 而其中一個顯示係插左喺I2C HID度 (mouse點會插喺度呀大佬? 擺明呢個係個touchscreen啦?)
問題3. 有個Unknown USB Device出現左, 但會不停咁出現同消失

Hardware方面:
由於之前touch功能係用得好正常, 所以幾乎排除係hardware出事,
但我始終唔係咁放心, 所以我曾經拆過機將機入面連接touchscreen panel條線抆走佢.
不出所料, 部機即刻detect唔到上面提及嘅問題2入面果個mouse, 問題3個USB device亦一齊消失左.
但只可惜, 當我插返落機嘅時候, 呢兩個device就會冤魂不散咁出現返...

老實講我都接近放棄了...
呢個問題我都有google過,
見過其實唔少人都奶過野.
而呢個問題並唔係只會出現喺Dell.
hp, toshiba, microsoft surface, acer, lenovo統統都有案例,
但好多都目前為些都係未解決嘅.
好多外國用戶將部機送返原廠,
但原廠係可以夠膽死整唔到退返俾用戶,
有啲就會換過部機俾你,
但換過又如何? 隨時亦會再出事

如果有人識整嘅話真係麻煩指教一下

在此亦奉勸一句,
無咩事真係唔好買有touchscreen功能嘅機,
一黎個mon比一般mon晒電, 二黎出左事上黎真係未必有人幫到你

長文抱歉

但都 ...
嘰嘰~ 發表於 2016-9-10 06:01

dell 都應該有國際保吧,送原廠試下整先啦,所以係外國網購都記住一定要有國際保先好買丫,始終係電子野~

嘰嘰~ 發表於 2016-9-10 06:01 AM

見你冇提,循例問,做過系統還原囉可?

Dell 7559 4K touchmon 版唔係也會有同樣問題嘛

師兄,個 touchscreen 用唔到的話,咁會唔會無咁食電呢?

但都 ...
嘰嘰~ 發表於 2016-9-10 06:01

轉左香港保未??未轉就要轉左先有得保~

我用緊 ASUS UX301LA 有 touch mon. 差不多 18個月,無問題呵,幾好用.
睇D cap 圖, 好似係 driver問題,試下用原廠 driver. 再裝過.

dell 都應該有國際保吧,送原廠試下整先啦,所以係外國網購都記住一定要有國際保先好買丫,始終係電子野~ ...
everton_fans 發表於 2016-9-10 08:04

國際保還國際保,我成日都要周圍去架,係咁啱宜家先黎壞,所以最衫咪睇吓自己搞唔搞得掂先囉
黎緊下星期又走了

師兄,個 touchscreen 用唔到的話,咁會唔會無咁食電呢?
LHC 發表於 2016-9-10 09:42

7559 案例
http://en.community.dell.com/sup ... p/f/3518/t/19678241

我覺得一樣咁食電

見你冇提,循例問,做過系統還原囉可?
TH30 發表於 2016-9-10 08:34

做過嚕,我見有用戶谷鬼氣裝左ubuntu落部機就用到
所以我琴晚亦試過,不過衰左