[商務機] Lenovo Thinkpad vs Dell Latitude

打算買部 notebook 再平時工作用,因為要開幾個 vm 所以 RAM 最好多過 16G
另外每日都會拎番屋企用,輕就更加好

暫時睇中左以下面部
Lenovo ThinkPad T460s (i7) - RAM max 24G, 重 1.5kg $9299
Dell Latitude E7470 (i7)         - RAM max 32G, 重 1.5kg $8580

Dell 果部就平過 Lenovo $719 (以 notebook ownership program 計)
如果以 9K 左右 budget,其實仲可以係 lenovo education store 買到差唔多spec 既 T460p
CPU 就可以用上 i7 6700HQ,32G RAM
不過機身就重多 400g,而且隻火牛大隻好多

想問下大家會點揀?
1. ThinkPad  定 Latitude
2. T460s 同 T460p 價錢唔多,但就估計重多近 0.8kg 左右 (機身連火牛)

未用過Lenovo notebook, 不過我係用緊E7470, 好滿意

同埋E7470 個Mon 好靚, 2560x1440 with Corning Gorilla Glass NBT

可以試下美行, 淘寶大把,
其中一個比較好既https://world.taobao.com/item/43 ... amp;_u=e217ti4e3cad

但係唔係好知個IWS既註冊同保養既運

同埋E7470 個Mon 好靚, 2560x1440 with Corning Gorilla Glass NBT
tinatang 發表於 2016-9-14 06:56

你係邊到買?
間鋪有無實體機可以睇?
我見大學機得FHD版,無WQHD
唔知相差幾遠

可以試下美行, 淘寶大把,
其中一個比較好既

但係唔係好知個IWS既註冊同保養既運 ...
戀人未滿 發表於 2016-9-14 07:52

如果有 edu email account,係香港 lenovo education 買都平啦

你係邊到買?
間鋪有無實體機可以睇?
我見大學機得FHD版,無WQHD
唔知相差幾遠 ...
newbiebie 發表於 2016-9-13 21:27

我在美國買的, 帶左番香港用
FHD 應該都唔差, 不過冇Touch, 同埋係Matte, 畫面冇咁sharp

我在美國買的, 帶左番香港用
FHD 應該都唔差, 不過冇Touch, 同埋係Matte, 畫面冇咁shar ...
tinatang 發表於 2016-9-14 10:35

工作文書用, 冇touch同Matte先係皇道

工作文書用, 冇touch同Matte先係皇道
KinChungE 發表於 2016-9-13 21:40

咩理論黎? 願聞其詳

咩理論黎? 願聞其詳
tinatang 發表於 2016-9-14 10:44

唔反光先最重要
文書用, 畫質不是重點, 唔傷眼+睇得清楚先緊要