乜原來DDR3 NB RAM唔向下兼容

睇資料部X230食PC3-12800 DDR3-1600
https://support.lenovo.com/hk/en/documents/pd012623
插條PC3-8500 DDR3-1066 係完全冇畫面

TH30 發表於 2016-9-12 22:50

早期D NB RAM >4GB要係雙面RAM,你個條係唔係用雙面。
咩資料又唔比,點幫你??

向下兼容係咁解咩 ?

TH30 發表於 2016-9-12 22:50

早期D NB RAM >4GB要係雙面RAM,你個條係唔係用雙面。
咩資料又唔比,點幫你?? ...
ncl 發表於 2016-9-12 10:52 PM

星星星 M471B5673FH0-CF8 2GB DDR3 1066MHZ
雙面8 CHIPS,共16CHIPS

星星星 M471B5673FH0-CF8 2GB DDR3 1066MHZ
雙面8 CHIPS,共16CHIPS
TH30 發表於 2016-9-12 22:56

人地都寫到明要 1600 DDR3L,你走去吉1066....

第三代INTEL CPU 寫到明只支援1333/1600,根本無話支援1066

向下兼容係指條RAM 1600MHz , 機1066/1333可以食到,  當然兩者都要睇清楚

向下兼容係咁解咩 ?
java2 發表於 2016-9-12 10:53 PM

我一直以為新機可以食舊RAM

問題應該係, 你部機只食1.35v DDR3L
而你吉落去條***係1.5v DDR3

係非常討厭既, 12年搵ram果陣 1333/1600/1866可以有兩種電壓

問題應該係, 你部機只食1.35v DDR3L
而你吉落去條***係1.5v DDR3

係非常討厭既, 12年搵ram果陣 13 ...
nelsonlee130 發表於 2016-9-12 23:28

樓主部機係食1.5v, DDR3
只係Ivy Bridge, 唔係Haswell