[操作疑難] 無知問下, NB長期插生電用的話

我相信都已經唔少人將NOTEBOOK 當DESKTOP 用, 就係話如果咁樣用法, NB自己果粒電係唔係應該拔左佢會好D呢?

呢個問題同平板/手機好唔好長期插住電用一樣嗎?

我相信都已經唔少人將NOTEBOOK 當DESKTOP 用, 就係話如果咁樣用法, NB自己果粒電係唔係應該拔左佢會好D呢?  ...
wkleung 發表於 2016-9-18 12:24

咩叫生電?
生野就聽過 ,生電呢個名詞好難理解,咁有無熟電

咩叫生電?
生野就聽過 ,生電呢個名詞好難理解,咁有無熟電
30624700 發表於 2016-9-18 12:28

長期用`火牛, 而且部NB唔會點搬去第2度當DESKTOP用

唔會

如果感覺良好咪拆左舊電
不過唔少新設計已經內置電?

不過唔少新設計已經內置電?
nelsonlee130 發表於 2016-9-18 13:08

內置電機型唔少都可以拆電用,不過麻煩少少咁

回覆 5# leave

都唔預你拆架啦
而且notebook 多個power source都係優勢黎
我自己就唔會拆了

我部notebook 內置電但有呢個設定

我相信都已經唔少人將NOTEBOOK 當DESKTOP 用, 就係話如果咁樣用法, NB自己果粒電係唔係應該拔左佢會好D呢?  ...
wkleung 發表於 2016-9-18 12:24
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

notebook 究竟可唔可以當做1號機, 還是要保險預左notebook當desktop用就要買多部雞d notebook做保險以防呢部壞左時冇晒電腦用?

回覆 8# wkleung

用左notebook做主力第7年目
習慣舊機退役後keep住做spare
放係書櫃又唔阻訂

我部機 set 左只叉到 85%, 插住電都唔會長期 keep 住 100%

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊