[測試] [迷思]內置電的notebook電池壽命比較短?

請問各位ching唔知有冇咁嘅習慣
總有時會把notebook係office度當desktop咁用,一路插住AC黎辦公
但現在的新機如macbook, asus zenbook咁,內置電池的notebook無得好似以前的機拆電出黎
問題就黎啦
1. 內置電機型咁樣如果一路在office直插AC使用, 是不是會很快令電池死亡?
2. 到底點先知電池到100% 後部機係AC入電池後運行還是100% 後會自動跳過電池直接AC入moTherboard 運行?
3. 根據Battery University 的記錄,聲稱增長鋰電池壽命的黃金定律是「長期維持電池在20-80%」,即唔叉爆,又唔好用盡,是否正確?
4. 接上條問題,假如這是事實,如何在windows(在下的情況是asus zenbook) 中設定電池自動不叉爆?

望指點迷津

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

1. 不會
2. 冇得知, 就算佢話俾你聽係直入都唔一定係
3. 正確, range越窄, 壽命越長, 如果電池只係存放, 其實長keep 40-50%仲好
4. 大部份notebook冇得set, 包括你部asus, 只有小數機種可以set

月經post
2. 其實電源入左底版會過regulator先
點都唔會係直入電池, 係同其他usage parallel
不過100% 之後係咪open就睇間廠點設計

notebook 接火牛時只用 AC power source,不會向電池取電;

不過電池電量下降到 90~95%,大部份牌子 notebook bios/firmware 會開始充電,暫時只見 lenovo/thinkpad 可改這 threshold value 例如 50%;

鋰電保持 50% 半滿最長壽,只在用時才充至 80~100%,下降至 20~30% 就充回:
1. 50% 儲存
2. 80~100% 馬上再用

自己的 apple 和 hp notebook 沒有 thinkpad 可改充電 threshold value,的確 lenovo 機可以做到 Battery University 理想的鋰電池保存方法。

回覆 2# KinChungE

1. 不會嗎,因為我的理解是,電池充到100% 後,原本設計上可以反應的化合物已經被重部還原。
    而100% 再繼續叉,當充電的能量無處發洩時,anode cathode 就會開始分解其他野(例如electrolyte , anode/cathode 自身,間接做成電池短壽?

3. 咁即係叉到80-90%, 就不充電,用到20%左右先充到80% , 一路循環吧(好煩就是)

notebook 接火牛時只用 AC power source,不會向電池取電;

不過電池電量下降到 90~95%,大部份牌子 noteb ...
rkkc 發表於 2016-9-30 10:24

Ching 你第一點好似同 KinChungE Ching 好唔同下咁樣

謝謝師兄們的分享,咁即係結論係
1. 平事最好就唔好KEEP住100% 充電使用機器
2. KEEP 住20-80% 地使用為最佳的長壽方法
3. LENOVO 係最長命的機種,因為可以SET battery charging thershold to below 100%

引申問題
1. 以上的做法是否對現今所有的鋰電產品都是通用的? 鋰電池現在真無處不在,最常見就是手機
2. 到底用什麼方法才去測電池狀態最可靠? HWmoniter 好似唔太準確

月經post
2. 其實電源入左底版會過regulator先
點都唔會係直入電池, 係同其他usage parallel
不過100% 之 ...
nelsonlee130 發表於 2016-9-30 10:18

原來係月經,真係要上多啲黎先得

1. 不會嗎,因為我的理解是,電池充到100% 後,原本設計上可以反應的化合物已經被重部還原。
    而100% 再繼續叉,當充電的能量無處發洩時,anode cathode 就會開始分解其他野(例如electrolyte , anode/cathode 自身,間接做成電池短壽?
legion 發表於 2016-9-30 12:25 PM

充到100識停
唔識停就唔止短壽咁小事

而100% 再繼續叉
legion 發表於 2016-9-30 12:25 PM

充到100識停
唔識停就唔止短壽咁小事
TH30 發表於 2016-9-30 01:14 PM

正解