想幫部富士通sh771升級ssd

請問換任何一隻ssd都ok
有無厚度唔同而放唔入?

谷狗搵資料

就係無原裝hd型號及厚度資料

就係無原裝hd型號及厚度資料
redhothits 發表於 2016-10-8 19:41

你連拆都未拆出來睇.......

你連拆都未拆出來睇.......
wgpoon 發表於 2016-10-8 19:52

部機唔係我既。
幫人整前想做少少功課

佢標配係750GB (7,200rpm) 3D震動感應器 / 128GB SSD 全硬碟加密技術(FDE)
但我部係256 ssd。無拆過。但好易換。

SSD 就多數(7-7.5mm) 2.5"HDD就多數(9.5mm)
可以用(增厚墊)將SSD厚度加到9.5mm

http://t17.techbang.com/topics/2 ... y-laptop-run-faster

我部sh772一翻來就換SSD,用2mmEVA(包裝料)墊,用咗3年
個HDD買個TRAY放cd rom位(小心厚度).. cone windows快過usb好多
個cd rom買個usb盒用來做外置
拆原廠個HDD小心條線唔好斷,個HDD無螺絲上用膠圈套,用耐咗會有小小溶咁比較難拉出,試下開完機未涷就好拆的的!!
幾年前相片
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

search sh772 拆機, 或者 notebook.net sh772
正常唔使睇型號,ssd取代hdd買同size就得,正常laptop 7mm厚 2·5吋 SATA

我部sh772一翻來就換SSD,用2mmEVA(包裝料)墊,用咗3年
個HDD買個TRAY放cd rom位(小心厚度).. cone windows快 ...
snlworld 發表於 2016-10-11 08:56

sh771同sh772 layout一樣?
咁我搵下有無拆機video睇下先