想買部手提電腦盡圖,有咩好介紹?

師兄們,小弟因為要經常外出到地盤畫圖,想問下有咩好手提電腦推介?
條件:
1.) 行Autocad 要行得順,開多少少file唔會死
2.)$6000~$8000唔知夠唔夠呢?

請指教,謝謝!

師兄們,小弟因為要經常外出到地盤畫圖,想問下有咩好手提電腦推介?
條件:
1.) 行Autocad 要行得順,開多 ...
dontkown 發表於 2016-10-13 18:13

公司唔出機??

1)睇你行得順個標準
2)同上, i7 4核基本盤都$6-7k, 篤埋16GB ram, SSD ......

Mibook Air 13

繪圖 notebook 不是應該着重 display card 嗎?
例如 workstation 級出現既 NVIDIA Quadro M2000M

繪圖 notebook 不是應該着重 display card 嗎?
例如 workstation 級出現既 NVIDIA Quadro M2000M ...
Comeon 發表於 2016-10-14 11:13

Ram 才是皇道, 利申 MacbookPro 13"  i5/256SSD/8GB ram/HD6000 内顯

開cad 2015 Mac 用2 hours 就要因爲慢慢塞爆ram 而要restart AutoDesk

去ebay買部水貨thinkpad P50, 又有Quadro, 又可塞16g x 4pcs ram......

Ram 才是皇道, 利申 MacbookPro 13"  i5/256SSD/8GB ram/HD6000 内顯

開cad 2015 Mac 用2 hours  ...
briantsui123 發表於 2016-10-14 11:23

E+ 普通家用機都 8G 開波啦,玩埋大食 program 咁梗係死啦
ram 其中一 part 可以 load 快 D,但如果你要 render D 圖快,又唔同講法
所以就正如上面位CHING 講,「行得順個標準」係咩
當然依非常有限budget 黎講,RAM + SSD 就相對易入手,HQ 級 CPU + Quadro 就睇餸食飯了

公司唔出機??
jazz2014 發表於 2016-10-14 08:17

師兄,公司唔會出機,所以先係到問 :P

1)睇你行得順個標準
2)同上, i7 4核基本盤都$6-7k, 篤埋16GB ram, SSD ......
nelsonlee130 發表於 2016-10-14 08:48

師兄,行得順既意思係指我開十幾個cad 個software都唔會出error機,我部抬機e家開多過5個file都出error同我自動出左去