踏雪尋機 – 大 Mon/抵玩/效能/行貨 Notebook

代客泊車啲 Friend ~~

友人想換 Notebook , 之前用開牙石, 十足 [厚] 道,
返工用就唔大問題, 但真係淨係啱文書, Ran 野都出事 …

佢想可以打機, 多用途發展 (Ai/PS/Pr)
各位師兄有冇咩心水 ?
宏A 平 ... 但都係果句 ... 人犬 已中

需求 : 大 Mon / i7/ 薄機 (最好金屬機) ; 散熱好 / 筆直 : 10-13K / 行貨
求助 T^T

平玩a記咪咁囉

Asus UX501VW ?
15.6" / i7 6700HQ / 16GB D4 / 仲要960M 同 2kg左右重
會唔會幫到你朋友?

Asus UX501VW ?
15.6" / i7 6700HQ / 16GB D4 / 仲要960M 同 2kg左右重
會唔會幫到你朋友? ...
艾力克 發表於 2016-10-18 17:10

師兄15.6吋會唔會唔係好叫得上大MON呀?
抵玩既大MON 17吋起標啦

又要正, 又要薄, 邊有呢D野, 薄機就預左散熱唔好, 所以HQ/HK呢類CPU已經要OUT走.

薄得來散熱又好但又無效能, 所以U系列又要OUT走, 咁買咩好

代客泊車啲 Friend ~~

友人想換 Notebook , 之前用開牙石, 十足 [厚] 道,
返工用就唔大問題, 但真 ...
dandan1015 發表於 2016-10-18 16:29
首先如果唔係專業攪圖黎搵食既 真係唔好用ps 黎做定位

買親notebook 8成都話自己識用ps ai is etc...間中打機 ( 天下間咁多人識得呢樣野??)
自問 由 5 6 cs 2 3 5 上埋cc 自覺係皮毛

10k 筆直既 去風閘事但篤部啦

藍天,

買咁大都唔多走動啦?  mini pc + 大Mon諗唔諗得過?

薄機一定散熱唔好

可以睇睇HP Envy 14:
i7 6700HQ CPU, GTX960M 4G display card, 16G ram, 14" mon(1920*1080)
呢部好似唔過2kg重量,大約賣$98xx左右,我都諗緊想由部Envy 15 轉呢部