[操作疑難] 換SSD 後開唔到機

有兩部notebook
A) 舊notebook
B) 新notebook

因為 A 機裝咗啲program, 不過唔見咗原裝碟, 唔能夠重裝. 現想將A 機windows 連program clone 過去B機到用.
所以買咗新SSD -  整個windows 由 A 機 舊 harddisk clone 咗落 新SSD . 係A 機能成功開機用到.

但將隻SSD 由A機裝落B機後, 認唔到隻SSD, 開唔到機.

請問有冇ching 知點解? 可點做?

兩部硬件都唔同 玩咩

新機uefi Mode lock 住左條跟機win 10 Key.........

開機入bios setup 改返用Legacy Mode 就可以boot 得起舊SSD

但入windows 後會顯示條Key 同你硬體資料不符, 基本上會當左你用老翻windows

其實你用新機+SSD裝一次成個win 10, 再將舊HDD 重要資料copy 返落去會仲快

除左 BIOS 仲有 SATA MODE, 仲有舊OS 係咩, WIN7 以上都有機會得, XP 果D 一定過唔到新

如果部機夠快, 不如舊機轉VM 在新機行好過

新機uefi Mode lock 住左條跟機win 10 Key.........

開機入bios setup 改返用Legacy Mode 就可以boot 得起 ...
HAKAIDER 發表於 2016-10-24 18:24

Thanks, Ching! 等我試試先.
A機 - Windows 7
B 機 - Windows 10
我都希望可以就咁copy 啲file過去... 但有幾個program已經裝咗係A機.. 不能在B機重裝 (唔見咗原裝碟)

兩部機硬件唔一樣的話,好大機會抄driver,要重裝Windows

回覆 2# jaajaa

Notebook 唔清楚, 但幾年前試過Desktop 換機 (AMD 轉 Intel) - 就咁係舊機抽隻harddisk 過新機用都無問題 (無重裝 windows *用緊 Windows 7), 只需裝番啲driver. 一用又幾年, 無Hang 機, 無藍畫面.

除左 BIOS 仲有 SATA MODE, 仲有舊OS 係咩, WIN7 以上都有機會得, XP 果D 一定過唔到新

如果部機夠快, 不 ...
rion 發表於 2016-10-24 20:41

舊機 - Windows 7
新機 - Windows 10

請問{舊機轉VM 在新機行好過} 可以點整?