~$12,000預算 surface pro/Transformer pad/MIIX/vaio z 之選擇

因小弟現機是非常舊的LENOVO Ideapad<<用左3年

呢排想睇下有無撞正d聖誕優惠想換機,,

主要用途都係 普通上網youtube twicth 直播
有時 工作上要修圖 + 剪片 (Adobe pre pro/after e
亦會有時玩online game (lol/部分單機遊戲
由於我用慣windows 不會考慮MBP
亦比較喜歡二合一機

以下係我暫時考慮/亦好大機會會買既機 想請求一下各位

暫時打算Surface pro4
i5/i7 都OK 但U字尾D Cpu 未用過 有d驚量大剪片會好易跪底
同埋睇過好多測評 <<似係有休眠mode醒唔返 + 禁3粒鍾就無電 既情況

同埋SP5 好似又就出 <但一般surface pro 每次出頭幾個月 ~ 半年都好多bugs

另外叫係睇過 其他幾部 但感覺上差唔到幾遠 想問一下大家意見

thx

我建議 X1 yoga AMOLED

師兄,以你用途計買u尾cpu一定后悔,而且你睇既係平板款散熱較notebook弱,遇熱cpu降頻
正正經經睇番hq尾cpu+獨顯,再用3年沒有問題,gaming款亦合你因散熱設計比較好而且keypad手感會不錯
Dell inspiron 15 7566(新款)
Dell inspiron 15 7559(舊款)
Lenovo Y700
PS:我最不建議入手surface pro, 因售價跟售后完全不成比例,香港沒維修點,部機有咩頭暈身慶全部一換一,係比d整番好既機比你(舊機絕對可能成色更差) ,網上google一下便知
via HKEPC Reader for Android

我建議 X1 yoga AMOLED
Miipp 發表於 2016-11-20 15:09

買完yoga真係會日日係度yoyoyo

佢要用既軟件, 至少部機要用獨顯support CUDA

另外呢類軟件咁睇重CPU既, 俾粒羊春CPU, 根本係自己玩自己.

1. 正正經經買部desktop玩呢類軟件.
2. CPU至少HQ / HK 級數

因小弟現機是非常舊的LENOVO Ideapad
ylockgames 發表於 2016-11-20 14:09

因為我工作關係 時不時要來往兩地

所以想部野輕巧d

咁多位仲有無建議
本身有諗過msi/asus/razer d gaming note
但真心重得制

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

買完yoga真係會日日係度yoyoyo

佢要用既軟件, 至少部機要用獨顯support CUDA

另外呢類軟件咁 ...
竹皮 發表於 2016-11-20 19:18

我介紹的 x1 yoga 已經夠秒殺樓主考慮緊的 Surface pro4

一睇樓主的 list 就知要輕巧, 帶部 HQ + 獨顯的機出街真係玩殘自己

回覆 3# ron1975

SURFACE PRO得個好樣. 除此之外. 就冇其他野好.

DELL VOSTRO或者值得考慮, 我睇中左5468, 貪其夠白.

如果想要輕巧型laptop多配u尾cpu, 那便選擇有獨顯卡的型號,起碼分擔左顯卡工作cpu效能好一點,樓上師兄推介dell 5468唔錯,我更喜愛5567,因顯卡規格高一點點,推介dell原因是個人經驗,買過幾部laptop (雙A,L記,Dell) 覺得dell mon質素係最唔錯,當然個別型號例外

via HKEPC Reader for Android

7559好似好多燒底板問題
另外睇左部razer new blade 同 blade stealth
呢兩部又點睇?
呢兩部重量都應該接受到

出到萬2蚊又要LENOVO的話, 不如T460P(要機能) OR P40 YOGA(二合一)