自行改機升級??

想請教一下各位大大,Asus x52F 可不可以自行改裝升級,改為 i7、加 ram、加新顯示卡等等的機內裡配置呢?

(註:我是電腦白癡)

砍掉重練

師兄,youtube 搜此機已是5年前的review, 機型太老舊無謂再花錢下去,正正經經出部新規格機型再用它5年吧,舊機如操作正常放肥花二手給有需要的人,執番一千幾百幫補下新機駛費,咁最合乎成本效益

via HKEPC Reader for Android

師兄,youtube 搜此機已是5年前的review, 機型太老舊無謂再花錢下去,正正經經出部新規格機型再用它5年吧, ...
ron1975 發表於 2016-11-21 11:38 PM

那把裡面的配置全拆丟它,自己組合全新的可以的嗎?

部機真的很慢....

delete

果位人兄, 只係識得叫人換機, 話陳年舊機慢, 唔合乎成本效益.

你部機, 自己Check返行邊粒CPU, 上網幫你Check過有用i3 330M.

至少可以換粒i7 640M, 2核4線, 2.66 GHz turbo 3.33Ghz
想博咪上i7 820QM, 4核8線, 不過呢粒你要預左發熱大.

加RAM,再上SSD, 至少快唔少.

Display 無得換.

果位人兄, 只係識得叫人換機, 話陳年舊機慢, 唔合乎成本效益.

你部機, 自己Check返行邊粒CPU, 上網幫你Che ...
竹皮 發表於 2016-11-22 18:54

竹皮師兄好建議,就跟佢咁升級啦!

回覆 5# LHC

有冇上SSD?

人地講明電腦白痴 仲叫人拆開部機換u
邊個白痴諗埋咁白痴既事