[操作疑難] 手提電腦好容易發熱,哪裡可以徹底清潔?

手提電腦買了4年,這幾個月開始開機用大概兩個小時後,接近排氣位置會變得很熱。
以前不是這樣的,我估計可能係幾年以來裡面積左塵,影響散熱所致。
手提電腦的保養期已過。
請問哪裡可以幫我拆開手提電腦,徹底清潔塵埃?大概要多少錢?
謝謝。

睇下係邊部, 易既就真係好易, 鬆螺絲就得

kcthomlau 發表於 2016-12-4 14:36

which one is easier? any brand? tq

which one is easier? any brand? tq
wfcda 發表於 2016-12-4 14:47

lenovo

wfcda 發表於 2016-12-4 14:47

上網搵果部laptop拆機post就知

個風扇可能積滿塵要除塵,散熱片度都可能有塵要抹乾淨,跟住風扇個軸有可能要加返潤滑油,最後隔熱膏舊o個浸要抹走(包括散熱器接觸CPU同GPU既銅片)換新既,最好用固態既,desktop個D膏狀既用落去唔夠用(個人親身經歷)。

如果覺得發熱太嚴重可以嘗試用液態金屬,不過尼個如果唔熟手就叫師傅幫你整。

可以嘗試用液態金屬
Richard_Yip 發表於 2016-12-4 04:24 PM

原廠散熱足以應付CPU/GPU TDP的
而且手提電腦CPU 無IHS 用非絕緣spread處理唔好有機會短路
超不建議

kcthomlau 發表於 2016-12-4 14:36

我部係HP。易唔易?

回覆 7# nelsonlee130

係啊,所謂有利亦有弊,佢個降溫效果係最明顯,但手工唔好就容易瀨野。好似一代既intel core i上面外露電容,要提前用散熱膏隔絕或者用絕緣膠紙……

個風扇可能積滿塵要除塵,散熱片度都可能有塵要抹乾淨,跟住風扇個軸有可能要加返潤滑油,最後隔熱膏舊o個 ...
Richard_Yip 發表於 2016-12-4 16:24

謝謝建議。你在首段提及的三樣可能都需要,估計拆開看到裡面的塵埃情況就可衡量。
請問可以去哪裡找這類師傅?
可以親眼看住他動手完成整個清潔過程嗎?主要擔心如果留下電腦,不知對方會如何對待電腦的硬件及資料,缺乏安全感。