而家好多LAPTOP都內置電池, 長期駁電會唔會傷電池?

定要次次等無電先駁電源? 部機長放係位, 唔會移動

定要次次等無電先駁電源? 部機長放係位, 唔會移動
蔚藍的天空 發表於 2016-12-12 21:54

有牌子可以 set 充電至 60% 停止, 就是預你長期插住火牛

片型鋰電池長期充滿唔放電會發脹

宜家電池充到100%就會自動停(或者好似樓上所講充到指定%停),其實唔會太傷電池。你真係擔心既,可以拆開部機攞走個電池。

反而你每次用到無電先充,不斷消耗電池有限既cycle,粒電會死得更快。

有牌子可以 set 充電至 60% 停止, 就是預你長期插住火牛

片型鋰電池長期充滿唔放電會發脹  ...
imax 發表於 2016-12-12 22:07

http://shopap.lenovo.com/hk/zh/l ... series/110-15-inch/

請問這台電腦可以嗎

宜家電池充到100%就會自動停(或者好似樓上所講充到指定%停),其實唔會太傷電池。你真係擔心既,可以拆開 ...
leave 發表於 2016-12-12 22:14

咁應該SET 指定%停, 定由得佢自自然然?謝

請問這台電腦可以嗎
蔚藍的天空 發表於 2016-12-12 22:14

當然得 ...... 可 set 充至 60% 停止正是 lenovo

咁應該SET 指定%停, 定由得佢自自然然?謝
蔚藍的天空 發表於 2016-12-12 22:21

長揷住火牛就 set 60% 停充, 想電池保持狀態要間中關這 setting 充至 100% 使用 laptop

習慣用完再充

呢個習慣係最差
X光室 發表於 2016-12-13 08:59

+1
次次full cycle好快玩完