[開箱] HP 15-ay113tu i3-7100u 用 Windows 7

又買了 HP 15-ay113tu,這次是 i3-7100u kabylake,跟暑假買的 15-ay505tu 用 i3-6100u 大致相同。

打開底殼細看,M2 WiFi 從上代 AC3165 轉為 AC3168,但天線只得一條,換 2x2 卡有點浪費。

經手 i3-5xxx 到 i3-7100u 三代機,都是裝 Windows 7,上次 i3-6100u 和今次 7100u 都是用 H1xx chipset,所以全部 windows 7 drivers 可以照用,連內置顯示 HD520/HD620 都可以用 Intel Graphics driver 同一版本 21.20.16.4505。

skylake/kabylake 如何裝 Win7 已有大量討論,我選擇只加入 xhci driver 去 install.wim,抄定所有 drivers 去 harddisk,裝好入 desktop 後再慢慢上 (記得轉 bios 為 legacy boot)。

今代機很有趣,Win10 會見到 AC3168 內的 USB Bluetooth,Win7 卻不見了 (device manager 沒有感嘆號,device id 也沒有),換張 AC7265 試 (接 main 或 aux 天線) 都是一樣不見了,上代 skylake 兩邊 Win7/10 都見到藍牙。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都想買, 但佢可唔可以裝 mSATA, M.2 SSD?

我都想買, 但佢可唔可以裝 mSATA, M.2 SSD?
coppermine 發表於 2017-1-24 15:10

只有 SATA,如果有 mSATA 可以買 mSATA->2.5" SATA 架

問師兄 咩價位買入?

咩價位買入?
ericeric123456 發表於 2017-1-31 15:29

$31xx

請問在那裡買?

中間大舖

中間大舖
rkkc 發表於 2017-2-1 22:17

請問師兄可唔可以PM? 想買類似價位, 今日去只見中田有部similar spec. 但賣緊34xx

請問師兄可唔可以PM? 想買類似價位, 今日去只見中田有部similar spec. 但賣緊34xx ...
kwunfung 發表於 2017-2-4 14:06

你可以問下個 sales, 叫佢比個現金實價你, 我早兩星期問, 加到 8G RAM 幾多錢? 佢話用現金可以 $32XX

你可以問下個 sales, 叫佢比個現金實價你, 我早兩星期問, 加到 8G RAM 幾多錢? 佢話用現金可以 $32XX ...
dog831 發表於 2017-2-5 14:37

thanks 師兄, 昨天剛用現金價買了 (4gb ram)